Exkluderad

Vad är det som gör, att jag går igång så snabbt och blir otrevlig? Den otrevliga stämningen, som jag själv orsakade sitter ju i dag efter dag. Det är bara att ransaka orsak och verkan och jag som har bibeln som referensram hamnar alltid i Edens lustgård. Det är minsann inte bara Adam och Eva, som blev fördrivna därifrån och inte fick vara med längre! Jag är också fördriven och får inte vara med längre. Så bra att det finns ett ord för det:exkluderad.

Jag är exkluderad och får inte vara med längre! Det var precis därför som jag reagerade så häftigt och blev så otrevlig i tonläget.

Jojomensan! Så enkelt går det till att bli exkluderad. Det handlar bara om lite avundsjuka. Jag ville ju bara, att han skulle se mitt offer också och inte bara den andras! Visst var det så det gick till en gång i början, när Kain jämförde sitt offer med Abels? Båda hade ju gett sina offer till Herren och sen gjorde Herren skillnad och gav en beröm och negligerade den andres. Vem vill vara den andre eller den andra? Vem vill bli negligerad? Det är väl all orsak att reagera och bli förnärmad! Ser du inte mitt offer då?

Inte nog med det, att jag blivit förnärmad. Herren vill prata med mig om mina känslor dessutom och undrar varför jag blivit så mörk i blicken. Ögonen ler visst inte längre, när avundsjukan tagit över. Inte nog med det. Han läser mina tankar som en uppslagen bok och menar på att det är mitt ansvar att ha (H)järnkoll. Ja, det är ju där jag gått med på gamla dar. Jag får alltså inte ens släppa inte lite sund avundsjuka! Jag får inte reagera och blir upprörd! Jag får inte bli besviken över att inte jag får vara med som talare!
Och detta med (H)jänkoll lägger sig Herren i! Jag skall ju vara lagom religiös och inte låtsa om mitt kristna engagemang dessutom och så hamnar jag under hans lupp! Nu är jag exkluderad. Det är inte så många år sen jag lärde mig dessa märkvärdiga ord, som de lärde bollar med. Inkluderad är motsatsen och det var förstås en pastor, som predikade om att alla är inkluderade under korsets tecken.

Kain gjorde bort sig i början av skapelsen och släppte in lite avundsjuka i sitt tankesystem. Det skulle han inte ha gjort. Han borde ha (H)järnkoll på sina tankar och känslor. Det tyckte Herren och sa det till Kain.
Du bör råda över dina tankar! Gör du inte det så lurar …… ja, ni vet det där hemska ordet, som inte får nämnas i Sverige längre för ingen har det.

Historien fortsätter ju med att Kain inte hade någon (H)järnkoll utan gick bort och slog ihjäl sin ende broder Abel.

Så kan det gå utan tecknet i pannan! Det gäller att vara inkluderad i korsets kraftfält.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Exkluderad”

  1. Till den som inte vet vad (H)järnkoll innebär, så är det bara att beklaga. Det har pågått en kampanj över 4 år på regeringens uppdrag där utbildade attitydambassadörer skall ta hål på alla fördomar och ge rätt information om psykiskt ohälsa. Där trodde jag, att jag skulle kunna få vara med och föreläsa i olika sammanhang…men blev struken från E-postlistan för att jag inte anmält mig till en fortbildningsdag.

    En av mina bloggar heter: ”Gud har sagt ”ja” till mig.” (Om jag inte minns fel.)

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: