Ett tecken till skydd

Undrar just hur det tecknet såg ut som Herren satte på Kain. Kain hade inte klarat av att råda över sina mörka tankar och sin avundsjuka mot broden Abel. Han hade fått en ärlig chans. Bibelns beskrivning stämmer inte med romanens dialog i Marianne Fredikssons triologi! Det finns många tecken i bibeln men detta är väl det första, som pekar fram mot korset. När Kain slagit ihjäl sin broder insåg han, att skulden inför Gud var för stor för att kunna sonas. Så mycket förlåtelse fanns inte att vänta.

– Motsatsen till liv är inte död utan synd

Det var en pastor och handledare, som visade mig på när jag var ung. Ordet synd får inte användas. Det är ett fult ord minst sagt. Vi skall vara positiva och tala om kärlek och energi bara. Kvar är att det är människan förelagt att en gång dö. Dödsfruktan kan inte botas med mediciner. I dödsfruktan ligger tanke på straff. Och den som fruktar är inte fullkomlig i sin kärlek. Det är mycket att tänka på som inte går att prata bort intellektuellt. 1 Joh kap 4

1 Mos 4:15
”…Och Herren satte ett tecken på Kain, för att han inte skulle bli dräpt av vem som helst som mötte honom.”

Undrar just var botten finns, att Herren skall ge upp och inte vilja ge förlåtelse längre? Jag tänker på vår tids ondska. Kain mördade sin broder. Den skulden förutsade Herren skulle ge rastlöshet men ingen fick döda honom. Kain fick ett tecken till skydd. Hur kan någon tro, att det går att ta bort Herrens olika tecken genom alla tider och som finns nerteckade i bibeln? Kan det vara så att Kainstecknet pekar fram på korset för alla, som inte klarar av att råda över sina egna tankar utan syndar mot Gud och livet? Kan det vara så att två rövare dömda till döden tillsammans med Jesus representerar två olika slut på dödens väg? Båda hade blivit dömda för sin skuld. Båda var värda sin dom. Båda hädade Jesus från Nasaret för att han inte steg ned från korset och gjorde ett under till. Sen kom skillnaden mellan liv och synd. Den ene bad Jesus om en tanke och fick ett paradis.

Kan det vara så att Kainstecken gäller fortfarande för en syndare, som inte kan rå på sin egen avundsjuka och lust att hämnas? Kan det vara så att det finns en räddning i sista stund? Kan det vara så att det finns lite tid kvar att be Jesus om en tanke innan döden kommer?

Denna Blogg är en fortsättning på alla andra. Varför håller kvinnliga biskopar och kvinnliga präster på att försöka få bort Guds tecken? Är det inte bättre att börja studera bibelns budskap att frälsningen kommer från judarna och Abraham var deras stamfader? Kan någon backa i tiden och få det ogjort, som Herren påbjöd honom? Kan någon backa i tiden och ta bort synden så att arken aldrig blivit byggd?

BloggarDag visar på att vi fått dopet och behöver inte omskärelsen längre. De kvinnliga biskoparna behöver inte ta strid på den fronten och få bort andras religion. Det räcker att Herren får bli Herre och inte det egna intellektet. Johannesdopet var ett dop till bättring och dopet till Kristus är ett dop till sinnesändring och tro – ett viljebeslut att följa Jesu lära.

Det finns en annan tolkning. Den är att föräldrarna skall ta hand om undervisningen till ett nyfött barn tills de lärt sig så mycket om Jesu lära att de själva säger ”ja” i sin konfirmation.

Det är mycket att tänka på här och nu.

Lite mer om olika tolkningar och kvinnliga biskopar

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Ett tecken till skydd”

  1. Din inledning angående Kain fick mig att tänka på en tolkning av denna berättelse som återfinns i Herman Hesses bok Demian – som fick mig att tänka nytt. Är på landet och har inte boken här – och det var länge sedan jag läste – så ska inte gå in i hur Hesse tolkar denna berättelse, det blir så sätt fel, men om du är nyfiken så kolla upp den boken.

    1. Fint att du är med här, Carolina! Boken fanns inne på biblioteket. Det skall bli intressant att läsa.

      1. Den innehåller även en tolkning av Jakobs kamp – vet inte hur relevant det är – men kom att tänka på det när du skrev om Kain och varför han är märkt.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: