Tomas

 
 
Det går inte att rita en karta till Tomas vandringar och följa dom med markerade platser på samma sätt som jag följt Abraham, Isak och Jakob härs och tvärs under årens lopp i mina egna bibelstudier. Jag har inte ens försökt. Då kanske jag skulle kunna bli en bibelkritiker som många andra och fråga. Hur gick det till? En dag fanns lärjungarna på en plats i söder och nästa dag i norr. Och dom fotvandrade.
 
Judéen, Samarien och Galiléen är bra att kunna och Jordanfloden. Kartan har ritats om många gånger sen Abrahams vandringar. Som person står Abraham i alla tider för tro och tillit och stamfader till många. Idag har Tomas namnsdag och hans namn står för motsatsen till Abrahams orubbliga tro. Tomas som en av Jesu lärjungar står för tvivel och sunt förnuft.
 
"Jag vill se märkena i hans händer och fötter innan jag kan tro!"
Sen var Tomas stämplad för livet och fick heta Tomas Tvivlaren. Det är minsann inte lätt att tvätta bort någon stämpel!
 
I Indien finns det många olika religioner blandat med magi på snudd till det ockulta. Nyandligheten är blandad och hämtad öster ifrån. Hur kommer det sig då att ett område i väster som heter Kerala har så många kristna? Är det någon missionär från Sverige kanske, som for dit i slutet av 1800-talet och har berättat om Jesus Guds son? Eller kan det vara som det berättats för mig, att det var denne Tomas Tvivlaren Jesu Kristi lärjunge som vandrade vidare från Jerusalem utanför den då kända världen – inte med sina tvivel utan med sin tro på Jesus Kristus som uppstånden från de döda och levande!
 
Det går att ändra sig. Det går att komma till tro igen, som Tomas Tvivlaren gjorde en gång för länge sen.
 
(Det går i nutid att flyga till Indien och fotografera i Kerala, som Helena Bergstrand gjort.)

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: