Plocka russin ur kakan

När jag var ung plockade jag russin ur kakan bildligt talat. Jag ville ha det söta och brydde mig inte om det runt omkring. För så skall väl uttrycket tolkas? Ibland ser jag barn plocka russin ur kakan och lägger på kanten av assietten.  Så säger då mamman lågmält: "Hon tycker inte om russin".
 
Mitt plockande skedde systematiskt. Jag brydde mig inte om det som fanns runt omkring det söta russinet. Det var det jag ville ha och så många som möjligt att småäta av. Så samlade jag som sagt systematiskt i början – gjorde en ram till dom månad för månad dag för dag. Det fick bli väldigt små rutor för att få plats på bibelns bakre pärmar.
Det var goa bibelverser, som jag plockade ur särskilt Gamla Testamentet.
 
Dagen "russin" är mycket gott för jag är gammal nu och andra är ändå äldre och sjuka runtomkring. Det kommer många oroliga tankar:
 
Nah 1:7
    Herren är god mot dem som hoppas på honom,
    han är ett värn på nödens dag,
    han tar sig an dem som flyr till honom
 
Nej, jag är inte så barnslig längre, att jag sitter och plockar ur russinen ur kakan. Jag vill ha hela brödet från himlen. Jag vill till och med ha den obegripliga Uppenbarelseboken. Äntligen!
Den gav jag mig själv i julklapp tolkad av pastor KG Larsson i 12 CD-skivor. Han får hjälpa mig. Jag lyssnar om och om igen.
 
Det jag vet om KG Larsson är ungefär vad som stått i tidningarna, att han blivit kallad till biskopen i Skara för samtal. Och eftersom denne utbildade präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen tydligen inte backade i sin kritik mot Svenska Kyrkans sätt att lämna trosbekännelsen, så blev han "avkragad", förlorade sin rätt att vara präst och bära ämbetsdräkten med rundkrage. Heder åt hans mod, att inte backa på sin kritik eller sina frågor.
 
Skara stift är min barndoms och ungdoms kyrkliga stift. Undra på att det finns så många tomma kyrkbänkar i lika tomma kyrkor, om inte prästerna tror på summan av Guds ord utan bara skall ifrågasätta allt intellektuellt!
Prästen KG Larsson tror och blev avkragad. Nu är han bara en pingstpastor nära pensionsåldern visst. Lyckliga församling som får så god mat att äta och som är väl förberedd!
 
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: