Jesus är överallt i Moses´ och Skrifterna

Nu flyttar jag fram kommentaren från Alma-Lena från läsning av Esters bok i bibeln:

”Jag tycker att Vasti är ett föredöme för oss alla. Om hon inte varit olydig hade inte Hadassah/Ester blivit drottning. Vasti tog det stora steget att visa på kvinnlig agens gentemot en hednisk och mordisk make med makt, trots att det kunde vara livsfarligt. Hon dog också för att Ester skulle bli ny drottning. Även Ester var tvungen att ta mod till sig, men hade hon vågat det utan Vasti som föregångare?

Vasti är en av många förebilder till Jesu lidande genom att dö för hela folket för att rädda det. Utan Vastis offer och Esters upphöjelse hade judarna gjort sällskap med hettiter, jebuséer, amoréer , östgoter, vaner och andra utdöda folk här på jorden men både Vasti och Ester gjorde sin del i Guds frälsningsplan för mänskligheten och här är vi nu! Det är inte bara jag som läser detta på detta sätt utan många judar gör det också. Tex klär många kvinnor ut sig till Vasti under purim för att hylla hennes mod.

Det finns också en aspekt till här och det är att både Vasti och Ester bär namn med betydelse för berättelsen Vasti= viljestark (sanskrit) vacker, den främsta av kvinnor(persiska , Tråd (hebreiska) Ester=stjärna (persiska) dold, gömd (hebreíska) Hadassah(myrten) . Barabbas=faderns son och Jesus= faderns son ock bar så namn för att förtydliga att Jesu, människosonens offerdöd friade Barabbas.

Lager på lager, som i en lök, skalas fram vid varje läsning av de heliga texterna.” Slut citat. Tack Alma-Lena!

Där fortsätter jag mina protester mot bibelns hemskheter i olika TV-program och artiklar! Läs helheten och se hur Herren Gud upprättar kvinnan! Blanda inte ihop Gud med Djävulen, Satan, Åklagaren och Haman i Esters bok eller bibeln! Gud är ljus och inget mörker finns i honom! Gud är kärlek och hans vrede är mot synden, Ondskan!

Ja, det står att Gud dödade Tamars förste man för han var så ond. Andre mannen vägrade ta över ansvaret för en ny generation genom Tamar. Gud dödade honom också. Läs ett helt kapitel i bibeln i Gamla Testamentet och se att kvinnan Tamar är markerad som kvinna i Jesus släkttavla! 1 Mos kap 38 och Matt. kap 1:

Inte nog med det. Bibeln markerar en sköka som en hjälte bland alla stridsdugliga män i Hebreerbrevet kap 11 och Josua kap 2.

Bibeln berättar om fiender till det lilla utvalda folket Israel, som förblir fiender generation efter generation. Ändå visar Herren sin makt att leda en ung änka ut ur fiendelandet Moab och göra en till en anmoder i Israels folk. Hon heter Rut och får sitt namn också markerat bland män i ”toledot” – Jesu släktledningshistoria.

Bibeln visar på Guds makt att leda för den som önskar hans ledning. Genom Abraham gick välsignelsen ut till alla folk och stammar. Den är redan given en gång för alla!

Bibeln visar på full försoning och upprättelse för den, som brutit mot hans bud. Konsekvenserna blev, att Urias hustru också är med bland kvinnorna som undantag och nämns i Matteus kapitel 1. 2 Sam kap 12. Vem vill vara utan kung Davids psalmer?

Bibeln visar på att det Lagen inte kunde göra det gjorde Gud! Av den anledningen finns en femte kvinna nämnd bland alla män. Hon insåg, att det var omöjligt att bli mor till ett barn utan en man!

Nej, det går inte att bli rättfärdig inför Gud utan Jesus som föddes och som dog för alla synder!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."