Marias val

”Förvirrande debatter” är en av mina rubriker. Det är mäns bloggar och bara kyrkliga, kunniga. Det som gör mig mest ledsen är mina egna svagheter att vilja ha rätt och visa att andra har fel. Sofia har gett mig rätt. Vi har fått en fri vilja: ”Ja”

Hur kan då någon ägna så mycket tid åt att leta fel i P.P.Waldenströms försoningslära? Skrev han inget bra citerat från bibeln? Och fanns det inget bra uträttat bland alla kvinnliga bibelkunniga inom Örebromissionen?

Så klart att jag helst skulle vilja slippa min nyfikenhet på vad prästen Dag Sandahl skriver. Analysen fortsätter över en ruinerad kyrka.

Analysen fortsätter om kyrkans förfall. Är det kvinnornas fel?

Gärdhems kyrkoruin 2011Gärdhems kyrkoruin

Det är bara det, att det är karlgöra att laga tak. Män har mer muskelstyrka än kvinnor och taket i Gärdhems kyrka blev inte skött. Det regnade in. Så småningom blev kyrkan förstörd. Senare blev den en ruin och var det när min klasskamrat guidade mig där sommaren år 2006. Tidigare hade det varit kyrkogårdsvandring i min hembygd Norra Björke.

Det är precis så det är. Män blir inkallade till krigstjänsgöring, om det är krig eller krig hotar. Det lär vara orsaken till att kyrkan i Gärdhem inte blev skött. När krigen var slut fanns inga pengar till restaurering. Så fick förfallet fortsätta med gamla kyrkan. Kyrka och församling har samma ord i grekiska språket. Blev församlingen skött?

Ur Lukas kapitel 11 och Svenska Folkbibelns översättning:

Jesus hos Marta och Maria
38 Medan de var på väg gick Jesus in i en by, där en kvinna som hette Marta tog emot honom i sitt hem. 39 Hon hade en syster, Maria, som satte sig vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord. 40 Marta däremot var helt upptagen med allt som skulle ställas i ordning, och hon gick fram och sade: ”Herre, bryr du dig inte om att min syster har lämnat mig ensam att sköta allting? Säg nu till henne att hon hjälper mig.” 41 Herren svarade henne: ”Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket. 42 Men bara ett är nödvändigt. Maria har valt den goda delen, och den skall inte tas ifrån henne”

Jag funderar mycket över vad Jesus ansåg vara det enda nödvändiga i förhållandet mellan allt som behöver göras å ena sidan och å andra sidan denna fria vilja att prioritera ett lyssnande till Jesus.

”Lär dem att hålla allt vad jag har befallt er!”
Ur Missionsbefallningen till Jesu lärjungar Matteus 28:19-20

Är det kvinnorna fel, att gudstjänstbesökarna försvunnit? Får inte jag som kvinna berätta om den undervisning, som Jesus gett mig?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

6 reaktioner till “Marias val”

 1. För några år sedan lyssnade jag till ett samtal mellan Gunnar Bergling på Arken och den ansvarige för Kanal 10.
  Bergling berättar om sin syn på Maria. Han kunde inte förstå att synen på Maria är att hon sitter och himlar med ögonen och nästan svimmar där hon sitter. Enligt Berglind är Maria en vuxen och medveten kvinna som sitter vid mästarens fötter och mottar undervisning. På samma villkor som lärjungarna.

  Bra skrivet Gunnel!

  1. Tack Leo! Jag har fått lyssna till missionär William Bergling på 70-talet och läser hans bok: ”Tabernaklet i öknen” igen. Försök hitta den på antikvariat.
   Det är inte prästen som är centrum i en kyrka som ämbetsman!

   Vi fortsätter att tro på bibeln!

 2. Gunnel Bergstrand skrev:…” Får inte jag som kvinna berätta om den undervisning, som Jesus gett mig?”…

  De första som vittnade om Jesus var väl kvinnor.

  Att kvinnor verkligen, t ex som Maria kan ha både öron och ögon riktade mot Fadern, mot Ordet, och mot den Gudomliga Verkligheten, det är en icke förnekad verklighet.

  Men kvinno -prästeri i sig behöver inte nödvändigtvis ha någonting att göra med att kvinnor, också, kan – berätta om den undervisning, som (de anser och menar att) Jesus givit dem – . (där ju alla utsagor och vittnesmål angående Gud och Hans Son, ju menas, enligt bibeln, skall – prövas – osv.,)

  Men, annars är det väl bara att berätta, (och förhoppnings kommer berättandet till glädje och välsignelse för dem som hör).

  Men, vad gäller församlingsordningar så finns det onekligen andra villkor och krav att behöva ta hänsyn till om detta organisatoriska ska kunna ha störst chanser att fungera väl.

  Dessa villkor och krav tar då verkligen hänsyn till både kvinnors och mäns generella olikheter och skillnader mellan varandras sätt att vilja fungera som bäst och mest trivsamt. Även söners och döttrars, hustrurs och äkta mäns, mormödrars och morfäders, farmödrar och farfäders olikheter och generella skillnader i hur de själva oftast trivs bäst och hur familjer kan bli mest harmoniska osv.

  Det kan alltså ses som en omtänksamhet att visa dessa generella skillnader mellan män och kvinnor uppmärksamhet och erkännande.

  ”Gud skapade människan till Sin Avbild. Till Man och Kvinna skapade Han dem.”

  1. Välkommen till min blogg, Bergfast! Tack för inlägget! Jag följer en länk på facebook under namnet http://www.blommar.nu Där finns en ödmjukhet bland alla kunniga och de delar med sig generöst av sin kunskap utan att platta ner varandra. Önskar av hela mitt hjärta, att teologer skulle dela med sig i samma ödmjuka anda. Vi är olika kvinnor och män! Kvinnor kanske läser bibeltexter på ett annat sätt men då borde vi kunna hjälpa varandra till bättre förståelse.

   Mitt intresse är församlingen som Kristi kropp och Kristus som huvudet. Om den helige ande får dela ut gåvor efter sin vilja, då tror jag att många döpta skulle hitta hem igen.
   Kyrkan som organisation förstår jag inte.

   1. Tack för vänligheten.

    Församling och kyrka, som organisation, kan nog vara nog så svåra att förstå… liksom även både Gud och också människan själv kan vara.

    V.h. JB

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: