Samme Gud

Einar Ekberg, sångaren, tog hem många sånger från Amerika. ”Amerika sjunger” hette många sånghäften, när jag var ung. En av sångerna var och är ”Samme Gud”.

”…och den Gud som fanns på Mose tid är likadan idag.”

Det var fråga om bibelns Gud vers efter vers. Gud var före dagens olika tolkningar i mitt föräldrahem. Det var först efter år 2000 i Svenska Kyrkans bibelsajt för unga, som jag mötte ett vidgat perspektiv. En kvinna som var konfirmerad i Svenska Kyrkan hade så småningom lämnat Sverige och konverterat till islam. Lugnt och sansat berättade hon om att det bara var fråga om olika språk. Gud heter Allah inom den religionen men det är samma Gud. Kvinnans vänliga framtoning imponerad på mig med mitt häftiga temperament. Men det var helt omöjligt att få veta i vilket land hon bodde och verkade. Så fick hon hålla på att göra reklam för en annan religion men olika språk på samme Gud bara.

Det hinner att gå många associationer genom mitt huvud sen jag läst ”Tankar i natten” av LeoH
I TV:s kristna utbud fanns religionsdialoger ledda av Per-Arne Axelsson. Har vi blivit bättre på att förstå och lyssna på varandra nu? Eller kan det vara så att förvirringen blivit total utan bibelförankring och bibelkunskap?

Skall jag skämmas över mitt engagemang på den tiden? Ja, jag skäms över mitt temperament men inte över min upprördhet. Om Svenska Kyrkan vill möta 12-åringar med bibelundervisning, så borde väl urkunden vara grunden för den undervisningen? Det finns ändå en trosbekännelse, som är ett koncentrat av de stora slutsatserna.

Det är dags att börja om från början och låta Gud vara Gud. Resten är avgudar enligt Herrens bud till Mose och folket. En levande Gud skiljer sig från döda gudar, som måste bäras ut eller gömmas.

Tankar i natten

Den 25 maj fortsätter LeoH en dialog på sin Blogg: ”Tankar i natten” och jag citerar ur ett av hans svar:
”Vad jag förstår har församlingar i SvK börjat med allmänreligiösa gudstjänster och samtidigt har jag en känsla av att Jesus förminskas, för att inte störa tanken på att alla ber till ”samma” Gud.”

Detta är inget nytt för ”vi vill vara som alla andra” 1 Sam kap 8. Frikyrkorna hade förr ”bibelskola” för tonåringar men för att inte känsliga unga skulle vara annorlunda och egna, så skulle det heta ”konfirmation” också som i Svenska Kyrkan. Detta stämmer inte med en baptistisk teologi. Dopet är ett, skriver Paulus. Skall då de församlingar, som tillämpar vuxendop, konfirmera det som skedde i ett barndop? Skall vi skämmas över att vi vill ge våra unga en bibelundervisning, som kallas bibelskola?

Snart kommer det att hållas ”Regnbågsmässa”. Vilka kommer och firar om inte de, som betonar olikheter i sexuell läggning? Stämmer detta med det förbund, som Herren gjorde med en man, som fruktade Gud och lydde? Noa byggde en ark på torra land efter alla de mått han fått av Herren! Arken är fortfarande en förebild till räddning genom tro på Jesus Kristus Guds son.

Mose fick ritning till ett tabernakel i öknen och han och folket lydde i allt, när det gällde mått, material, färger och garner. Herren förnyade sitt förbund och har hållit sina löften. Det finns andra gudar.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Samme Gud”

  1. Ibland blir vi för upptagna av slå upp psalmboken på rätt ställe, att sjunga enligt rätt melodi och använda ord vi knappt förstår. Resultatet blir att vi missar det viktiga, vi blir fariséer.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: