Utombiblisk tradition

”Varför skriver du om Maria?”

Frågan har gått till prästen och pastorn Mikael Karlendal i hans blogg. Jag kan inte se något svar mer än på annat.

Jag har också skrivit om Maria. Det tål att upprepas med bibelhänvisningar:

”Tänk om Maria sagt nej…

Tänk om Maria sagt: – Nej, detta vill inte jag!
En ung flicka fick ett änglabesök. Hon skulle bli havande och föda en son – inte genom sin trolovade utan helig ande skulle komma över henne.

Tänk om Josef sagt:
– Nej detta ställer inte jag upp på! Vad skall folk säga? Varför skall jag ta ansvar för ett barn, som inte är mitt?
Skulle han behöva lyssna på allt tissel och tassel, alla fantasier om vem som egentligen var far till barnet?
Och sen när barnet var fött och det kom nya profetior, nya löften men också något om ett svärd…

Detta svärd skulle gå rakt genom Marias hjärta. Tänk om Maria sagt:
– Nu orkar jag inte mer!
Eller om Josef sagt:
– Detta hade jag inte tänkt, att behöva gå till Egypten undan dödshotet mot ett litet barn!

Tänk om Maria och Josef gett upp när Jesus var 12 år gammal och försvann för dem! Dom hade vandrat en dagsresa från Jerusalem mot hemmet och trodde, att Jesus fanns med i ressällskapet. Det var som om det hade varit självklart. I tre dagar letade de och fann honom till slut i templet bland lärarna.
– Hur kunde du göra så? Din far och jag har sökt efter dig och varit så oroliga!
Hade inte Maria orsak att förebrå sin 12 åring? Jesus gjorde en markering mot dem:
– Visste ni inte att jag bör vara där min fader är?
Tänk om Josef backat ur och sagt till Gud:
– Nu får du ta över! Detta klarar inte jag!

Illasinnade rykten spreds om Jesus, när han börjat sin verksamhet på jorden. Snickaren Josefs son från Nasaret var nog från sina sinnen. Maria och bröderna sökte upp honom. De närmaste fick föra fram hälsningen:
– Din mor och dina bröder är här för att söka dig…

Än var inte tiden inne då svärdet skulle gå genom Marias själ. Det var bara en ny markering. Jesus svarade:
– Vem är min mor och vem är mina bröder?
Tänk, om Maria gett upp! Tänk om hon inte orkat följa med hela vägen ända till Golgata!

Tänk, om Jesus hade gett upp! Tänk om han sagt:
– Nej jag vill inte lämna himlens härlighet för att leva som människa på jorden!
Tänk, om Jesus hade gett upp! Tänk om han sagt:
– Jag vill inte gå i döden för att rädda människorna!

Då hade vi varit utan Gud och utan hopp i världen…”

 

1909619_10202783711697179_1153975220573838705_n

Frågan från mig har gått till pensionerade prästen Dag Sandahl också. Om det skall vara en man, som förkunnar Guds ord, därför att Jesus var man och apostlarna, så varför inte göra det då? I hans blogg är det bara om felaktigheter i Svenska Kyrkan som organisation.

Jo, det är ju en blogg kvar, där jag ställt frågorna. Jag har undrat varför Stefan Swärd provocerat teologerna och exegeterna inom vår frikyrka. Då blev jag förvirrad och skvallrade för en dam, som heter Sofia Camnerin.

Om nu hon kan få vara med i Sverige och förkunna Guds ord och inget annat!

Kvinna varför gråter du?

 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

6 reaktioner till “Utombiblisk tradition”

 1. Frågorna är enkla och svaren är självklara, men ändå ska vi hålla på och stöka till det och göra det svårare än det är. Du är ofta så träffsäker i dina analyser, Gunnel. Vad är det man brukar säga – en trägen arbetare i Herrens vingård. Den bilden stämmer på dig!

  1. Leo, Sanningen är väl, att jag är sårad över att kvinnor inte skall förkunna Guds ord enligt vissas åsikter. Då borde de, som är män hålla sig till sitt uppdrag. Visst är det fråga om makt? Kom inte in på mitt revir? Tänk, om biskoparna börjat lite tidigare att gå igenom vad olika präster säger i sina predikningar?

 2. Hej Gunnel,

  Trevlig sajt du har.

  Först idag kanske jag förstår varför allt jag säger tolkas som halmgubbar när jag försöker möta katolicismen. Det handlar om olika syn på nåden. Och om man då talar om nåden med en katolik så talar man i praktiken om olika saker och kan därför inte förstå varandra.

  Hur som helst är dessa 3 bibelställen parallella.

  Luk 1:30
  “Då sade ängeln till henne: “Frukta inte, Maria. Du har funnit nåd hos Gud.”
  1 Mos 6:8
  “Men Noa hade funnit nåd inför HERRENS ögon.”
  1 Mos 18:3
  “och sade: “Herre, om jag har funnit nåd för dina ögon så gå inte förbi din tjänare.”

  /Ulrika

 3. Hej Ulrika!
  Välkommen till min sajt! Jag har läst dina inlägg i både Stefan Swärd och Mikael Karlendals. Du behövs! Det är svårt, att få till ett samtal om bibeltexter, tycker nog jag. Det är som att det är männens revir.
  Titta gärna in på min hemsida där jag presenterar tron långt tillbaka i min släkt. http://www.brefvet.com
  Teologiska ”gräl” intresserar mig inte.
  Hälsningar
  Gunnel

 4. Ja du, Gunnel, det brukar mest vara gubbar på de där bloggarna men vi tre syns ju där ibland. jag tror på goda grudner att Gud vill ha förkunannde kvinnor också, precis som du gör här. Keep up the good spirit!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: