Kallelsen till Guds rike

Det var natt, när jag vaknade och kollade vem som eventuellt satt sömnlös vid datorn. Då lyser en liten grön lampa på Facebook. När morgonen har kommit vet jag, att präster och pastorer har en bibeltext att förbereda om kallelsen till Guds rike. Två av dem som jag följer har småpratat om sin egen kallelse till präst. Jag följer deras bloggar därför att de är kvinnor och ändå vågade utbilda sig till denna tjänst. Denna omdebatterade tjänst för en kvinna! Och jag har varit bjuden till en enda prästvigning och den var i Skara domkyrka för över 30 år sedan.

Jag för min del får leva med en prästgen i mitt arv utan att ha någon predikostol. Som sagt så har jag spårat den genen till början av 1800-talet från en rote Logården i Warola. Längre kom jag inte och är inte släkt med Predikare-Lena från Östergötland.

En sommardag år 1957 gick jag en upptrampad stig utanför Norrköping över ett fält. Där stod en ensam predikostol kvar och det tog tag i mig:
”Tänk, om jag ändå finge…”
Det hade väl varit något friluftsmöte på platsen och jag var helt okänd med området. Nästa gång på promenad blev jag varnad av ett par män. Jag hade inte läst någon skylt och detta var ett övningsfält, en skjutbana. Fattade jag inte risken att gå över detta fält, när männen hade övningsskjutning?

De föreslagna bibeltexterna i morgon handlar om att alla är kallade till Guds rike. Präster och pastorer tänker igenom sin egen kallelse och jag blev påmind om min en vanlig juniorkväll i Trollhättans Missionskyrkan. Den kallelsen var inte märkvärdig bara det, att Gud sagt ”ja” till mig och att jag kunde få dela med mig av den trygghet i tron, som jag fått. Sen dess har det varit mycket svårt att fatta att den kallelsen finns kvar. Den tomma predikostolen står där. Jag längtar efter att få predika Guds ord och har oförståndet att inte läsa på skylten först.
Det är ju på männens revir jag går och det är ett övningsfält. En skjutbana.

Ja, det var ett gammalt minne från Åby utanför Norrköping, när alla mina drömmar gått i kras. Alla är kallade till Guds rike men bara de är utvalda, som vill komma.
(Så förenklad teologi får inte jag ha.)

Storasyster i Vassen

En prästs tankar inför helgen

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: