S.O.S.

Då knyter jag ihop säcken efter snart 13 år ute i rymden i debatt om kristen tro. Sen tar jag en paus.
Svenska Kyrkans Unga fick beröm för sin hemsida bibelsajten eller en hög placering i omröstningen om bästa sajt för de unga. Stefan D fick ett hedersomnämnade för sin hemsida, om jag inte minns fel. Det var så jag hittade adresserna i tidningen Dagen.

Sen dess har en präst skrivit mer än ett S.O.S. i Svenska Kyrkans Tidning om en förändring, som är önskvärd. Ta bort offret och det slaktade lammet! Det behövs inte! Och högt utbildade teologer har fått svara.
Behöver vi någon syndabekännelse, när det ingen synd finns att sona? Ja, en högt utbildad teolog fick skriva en recension på Ulla Karlssons bok:
”Människa du är någon!”
Samme professor i systematisk teologi Ola Sigudsson skrev recension av Jonas Gardells bok:
”Om Gud”

Det var då jag tappade all respekt för teologi och exegetik. Jag har inte fått tillbaka den i debatten om bibelsyn under hösten. Så jag tar en paus i mitt bloggande med citat av
Erik Lindorm:

Det enda nödvändiga

Man går omkring och småler förstrött
åt varje liten talang,
som med en smula smak blivit född
att leka med ordens klang.

Man gillar en strof, man beundrar en bit
och talar så kyligt om ”glöd”.
I går var man svart, i dag är man vit,
och i morgon är man död.

Jag orkar ej frossa i vad som helst
av färger, klanger och ljud.
Jag vill bara höra hur man blir frälst
och hur man brottas med Gud.

Jag behöver bara ett par tre ord,
men av en sådan oerhörd klang
att nya himlar och en ny jord
för bländande ögon sprang.

Om Pingströrelsen behöver ta till teater, drama och dans för att nå människor, då undrar jag. Evangelium är ju Guds kraft till frälsning. Var finns evangeliet om inte i bibeln?

P.S. Dagen efter…
I gårdagen tidning av Dagen finns en bra artikel om hur vi påverkas av olika tolkningar – inte bara jag minsann. Hoppas flera reagerar och låter det som står i bibeln få stå där. Att det sen finns svåra texter vet vi. Men vi har möjlighet att be om den helige Andes hjälp att fatta och om villighet att ta emot. D.S.

Bibelsynen påverkar tolkningen

Den 10 januari 2012 från gårdagens Dagen:

Gilla Bibeln – hur då?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

8 reaktioner till “S.O.S.”

  1. Hej Madelein!

   Tänkte just fråga dig om du vill gästblogga om hur utsatta kvinnor är som har ADHD. Du har en bra blogg om det. Så ser jag, att du har en nyskriven blogg på Attention och kan ge en länk här:

   http://attention-riks.se/blog/varfor-beskriver-man-neuropsykiatriska-tillstand-som-sjukdomar/

   Du skriver om ett ämne, som du kan inifrån.
   Jag skulle vilja blogga om hur mycket bibeln betytt för mig för att jag skulle bli återupprättad. Men jag har tagit skada av alla olika tolkningar under begreppen teologi och exegetik.
   Fråga mig gärna vad jag menar. Det är en sak, att Jonas Gardell gått ut med sin homosexuella läggning och att han kan deras livssituation. Det är en helt annan sak att tro sig om att kunna analysera bibeltexter i Gamla Testamentet utan någon som helst anknytning till vart de syftar och vem de berättar om profetiskt. Bibeln hör ihop med alla sina texter som en underbar vävnad. Den plockar man inte isär tråd för tråd och förstör!

   Sen har jag läst två och tre mäns olika uppfattningar om tolkningar, när de har det som yrke. Det gör mig bara vemodig eftersom det saknas grundkunskaper förut bland befolkningen. Jag älskar bibeln och vill inte ha den totalt isärplockad!

   Allt gott!

 1. Om Pingströrelsen behöver ta till teater, drama och dans för att nå människor, då undrar jag. Evangelium är ju Guds kraft till frälsning. Var finns evangeliet om inte i bibeln?

  det du skriver i de meningarna ovan som jag citerar från din blogg är tillräckligt mer behövs inte. Paulus kom i svaghet endast för att presentera och predika om Jesus Kristus som korsfäst och uppstånden. Han kom helt utan mänsklig kraft, vishet och metoder. Jesus
  Kristus och Guds Ord inget annat.

  1. Paulus hade en grundkunskap i alla skrifterna men han hade inte mött skrifternas fullbordan i en uppstånden Messias. På den punkten kan det ske under fortfarande, om de mest lärde fattar, att de förföljer Jesus och ”den vägen” genom sina delade meningar om tolkning.

 2. Ett välment råd: strunta i människors syn på Bibelns texter och fokusera på dessa texters syn på dig. När texterna får vara väv, så som ordet text kommer av latinets ” textus” vilket vi har lånord från som text och textil, då vävda trådar i texterna, bildande ett mönster och detta mönster pekar på Jesus och ger honom att äta så som han sagt om sina ord, de är mat för den hungrige, rikedom för den fattige, liv och återigen liv. Ge inte upp! Han kommer i Ordet, han viskar ” följ” . Att vi inte förstår allt i Bibeln spelar mindre roll. När vi läser och ber möter vi en ström i mötet mellan bön och text och då följer vi bara med. / Magnus Olsson

  1. Magnus, kan jag få flytta fram detta inlägg till nästa blogg? Använde orden ”roten ur” på en bussresa och en dam mittemot oss två log och fick vara med i samtalet. Hon sa, att hon bara associerar till matematik, när hon hör ”roten ur”. Jag använde detta uttryck om ett ord ”tjänare” och slav. Jag snappar upp lite intressant då och då i min enfald. Kol 1:23

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: