Före detta

Det händer att någon väljer fel förkortning och skriver f.d. i stället för förkortningen f. för född och sen flicknamnet.
Så bra då om jag kunde skriva f.d. Gunnel till exempel. Detta är min Blogg och jag är personlig. Alla människor har ett f.d. till och med Milla, som jag mötte första gången som ofödd 7½ månad gammal och började längta efter. Nu springer hon visst omkring redan 9 månader gammal. Tiden går så fort för en f.d. baby. Det var i början av januari mötet med henne var tänkt men tiden rann ifrån mamman. ”Ler”

Idag bjuder jag på en bild av min f.d. arbetsplats i Haga. Vi revs ner samtidigt kan man säga och jag fick full sjukpension. Det var inte roligt! I denna gamla byggnad har jag mött mitt livs första kvinnliga teolog. Det gick inte att få bli prästvigd på den tiden för en kvinna. Hon höll ett bibelstudium för gruppen frivilliga, som skulle bli besökare på fängelser. Texten hade hon valt från gamla testamentet och visade på hur många verb det var för att riva ner och bara ett för att bygga upp. Om jag inte minns fel från slutet av 60-talet eller år 1970, så hänvisade hon till hur människor kan brytas ner av flera olika anledningar. Hoppet fanns i ett bygga upp.

Det blev en plats kvar på det slitna golvet också, när jag ställde en fråga till pastor Roland Hellsten. Han hade kommit hem från Amerika och kunde inte svara på min fråga direkt men fiskade upp ett litet testamente på grekiska ur fickan och kontrollerade min fråga. Så sken han upp och bekräftade, att så står det! Kan detta vara så noga att kunna vad det står egentligen? Ja.

För där är vi igen och jag personligen. Jag är ingen f.d. baby och ingen liten flicka, som fick namnet Gunnel. Någon har sagt att kvinna föds man inte till – det blir man (och gammal om man får leva). Och jag har levt med Mose i öknen och mötte Herren Gud i en brinnande buske. Mose var en f.d. i allra högsta grad och insåg vad han varit och inte blev. Herren visste detta mer än väl och mötte honom med sitt:

JAG ÄR DEN JAG ÄR…

Denne Gud är den samme och möter vilken f.d. som helst med samma hälsning: JAG ÄR DEN JAG ÄR oavsett om vi bara få kan se detta på svenska språket.

Det jag hade hört och frågade Roland Hellsten om var, att Jesus använde namnet JAG ÄR i Getsemane, när de romerska soldaterna kom för att gripa honom. Det är bra att kunna grundtexten i grekiskan också. Det blev en plats kvar på det slitna golvet i Räddningsmissionens lokaler runt år 1970.

Jesus kallar sig JAG ÄR fortfarande och har samma namn som Herren Gud i Gamla Testamentet. Jesus är Gud och människa. Han kan börja om när drömmarna raseras och bygga något nytt. Jag har varit i öknen tillsammans med andra turister och studerat all sand och brist på växtlighet och lyssnat på författaren Gunnar Edmans föreläsning om Herrens möte med Mose. Det var också tidigt 70-tal.

Denna Blogg tillägnas min unge vän Pär, som jag mött på nätet och sen IRL.
Vi måste träffas igen i vår Gudstjänst, tycker jag. Hälsa din fru!

Det gamla blir rivet…Foto: Gunnel Bergstrand

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

7 reaktioner till “Före detta”

 1. Jättetack för denna tillägning Gunnel! 🙂 Jag är ute i Lindome just nu med Linnea (som hälsar) och försöker vara offline så mycket som möjligt och vila upp oss.

  Intressant blogginlägg, men jag får nog välja att inte hålla med dig om att Jesus kallar sig själv för ”Jag är” så som Gud gör i Exodus 3:14. http://www.mamres.net/?p=5082

  🙂 Allt gott Gunnel!! 🙂

  1. Pär!
   Det gäller att du transformerar ner dina kunskaper, annars kan jag bli otrevlig. Jag älskar bibelns texter men inte teologi. Texterna har jobbat med mig och haft ett stort sjå – texterna om att förlåta som min himelske fader förlåtit mig. (Det om helvete sen och hur det kan se ut tar vi inte nu.)

   Det går inte att rubba mig i min tro, att Jesus är både Gud och människa. Huvudet är ett och har ändå tre stora delar, som är helt eniga och samarbetar. Kroppen är en som är församlingen, som Herren gjort sig beroende av här på jorden.

   Debatten mellan dig och Mikael Karlendal kommer att få ett svar och jag står på Mikaels sida.
   Låt ingen förakta dig för din ungdoms skull!

   Vi hörs
   Hälsningar
   Gunnel

 2. Jag är inte ute efter att bevisa treenigheten fel. Jag tror inte att de första kristna trodde på en treenig Gud, men är det möjligt att Gud har fortsatt att uppenbara sitt sanna jag till och genom kyrkan? Ja, det är fullt möjligt. Jag tror bara inte vi kan hävda treenighetens Gudsbild utifrån Bibelns texter allena. 🙂 Så låt åter igen betona att jag inte vill rubba någons tro.

  Du får gärna ta Mikaels sida. Han är väldigt kunnig och kan säkert visa var jag brister i min argumentation.

  Jag är inte säker på vad du menar med att jag skall transformera ner mina kunskaper. Om du vill att jag skall sammanfatta vad jag skrev i mitt överdrivet långa inlägg så är det detta: Det finns ingen språklig eller kontextuell koppling mellan Jesus ”Jag är” och Guds ”Jag är den Jag är” i Exodus 3:14. ”Jag är” i Exodus 3:14 ser ut på följande sätt i Septuaginta: ”ho on” (sv, den varande, den som existerar/är); Jesus ”Jag är” ser ut så här: ”ego eimi” (sv, Jag är/Jag är han). När Jesus säger ”Jag är” så syftar det alltid tillbaka på något (förutom i Joh 8:58 där det används för att visa att Jesus existerade redan innan Abraham och är till än idag). T.ex i Getsemane som du nämnde ovan så betyder ”ego eimi” ungefär ”Jag är han [som ni söker]”

  Ps. Din liknelse om kroppen håller jag med om.

  Guds frid
  Gunnel 🙂

  1. Pär!
   Om jag säger så här då: Jag har mycket lätt att tänka i bilder jämfört med språk, som jag inte kan.
   Praktiskt sett skulle vi en grupp unga börja besöksarbete på fängelser och fick den kvällen jag hänvisade till i min blogg Jer 1:9-10. Det var första gången någon visade på verb och stannade vid praktiskt sett hur fort en människa kan brytas ner i förhållande till arbetet att bygga upp.
   Hon kanske inte ens höll sig till kontexten.
   Vi hörs!
   Språkbegåvningar behövs! Prepositioner är viktiga. -:)
   Gunnel

 3. Åh nu skäms jag Gunnel, kanske det som var tanken. Du har rätt i att tiden gled ur händerna på Millas mamma 🙂
  Nu går hon omkring och skrattar högt från magen mest hela tiden som en annan matros 😛

  Vi får helt enkelt jobba på en träff bägge två.
  Jag skall träffa en person för en intervju på onsdag klockan 10. Efter det skulle jag kunna komma förbi dig om du har tid? Jag och Milla då alltså.

  1. Ingen orsak att skämmas. Här går tiden så fort också fast till ingenting. Jo, jag grunnar och tycker om att leka med ord ibland. På onsdag vill jag gärna höra Milla säga ”tatt” och något mer. Om det blir för långt mellan träffarna glömmer hon mig. Det är en stor risk i den åldern!

   Vi hörs och välkomna!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: