Socialporr

Så stod det att läsa i en recension i mitten av 90-talet om en dokumentär från våra fängelser. Med ett enda ord sågades dokumentären.: "socialporr". Ja, dom har sig själva att skylla. Dom avtjänar straff för brott, som dom blivit dömda för. Än sen då? Om det ändå vore så enkelt livet svart eller vitt. Skyldig eller oskyldig. Svenska fängelser är rena pensionaten……
 
En kort sekvens från kvinnofängelset Hinseberg var från isoleringscellen högst uppe i "slottet". Där satt en tjej filmad utifrån dörren med fötterna på väggfasta bordet och rev matttrasor. Eller fick hon ha en sax? Samtidigt upprepade hon:
"Jag hatar. Jag hatar. Jag hatar"
 
Det var allt hon sa, vad jag minns och fotografen svepte med kameran åt höger, där en järnsäng fanns fastskruvad i golvet. Det var allt, så när som på att jag också såg denna dokumentär och tänkte annorlunda än socialporr. Med egen referensram från annat ställe.
 
I den cellen har även frilandsjournalisten Berit Hedeby suttit, som en gång hjälpte en gravt handikappad man att dö. I boken
"I de fördömdas värld Rapport från kvinnofängelset" kan man läsa, att hon tvingades begära isoleringscell för att skydda sig själv från arga medfångar. Berit Hedeby hade skrivit olämpliga omdömen i Dagens Nyheter. Om jag inte minns fel, så handlade det om eget ansvar över sin situation.
 
Bibeln skräder inte orden, när det gäller eget ansvar. Feministerna tycker illa om boken, därför att det står så mycket om män och mest om män. Bibeln skräder inte orden om män heller. Redan från början skyller mannen ifrån sig på kvinnan. Kvinnan skyller också ifrån sig vidare i denna kedja att skylla på någon annan. Utan att ta eget ansvar.
 
Vem är hon då denna första "hon", som kallades Eva av Herren Gud? Vem är hon då kvinnan i olika skepnader genom hela bibeln, som till slut sammanfattas i begreppet "bruden"? Vem är han och vem är hon, som skyllde på varandra och inte klarade att bära sin egen skuldbörda? Så enkelt är det inte med teologi, att bara vissa är utvalda och andra fördömda. Så enkelt är det inte med teologi, att allt ordnar sig till slut som i sången "Fattig bonddräng" med text av Astrid Lindgren.
 
Nästa Blogg – om Gud vill och Herren dröjer – skall få rubriken: "Vem är hon?"

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: