Förlåt mig kära datorer!

Jag är en retsticka ända sen barndomen och yngst av alla syskonen. Skyller på att det var i hemmet som jag tränade upp detta oskick. Nu får jag igen för detta med råge. Både datorn och jag har blivit gamla och har ingen marginal för dumheter.
Det handlar bara om ett mellanslag, som om det vore något att bråka om? Det var ju inte jag som började. Det var faktiskt min mentor som ansåg, att jag borde blogga.
Trots mina protester fixade rm "Gunnels plats i rymden". Hon knuffade ut mig över kanten. Sen var det bara att börja ett osäkert flaxande. Luften bar men få kunde berömma mina flygturer.  "No comment" har jag fått finna mig i.  Andra bloggare lär få hundra vad dom än skriver om.
 
Nu skall Window Live inte vara med längre och erbjuda luftrum. Gunnels plats i rymden kommer inte att finnas längre. Där kommer mellanrummet in. Det måste vara mellanrum. Jag trodde, att jag var smart nog att ta bort detta viktiga för en plats till – ett utrymme till för mig men på "Blogger". Där ville jag heta samma det vill säga "gunnelsplats".
 
Det är ju såå viktigt med mellanslag! Nu skulle mellanslag eller inte mellanslag skilja mina två olika bloggar åt! Pyttsan! Window Live klarar inte av att förklara finessen för WordPress för dom i sin tur relaterar till Blogger. Ja, ja. Det var jag som började……men ett så litet fel att bråka om……det är ju inte ett jota ens……
 
Här kommer min poäng i min sista Blogg ute i rymden under detta namn. När det är något litet kan man säga "inte ett jota" och det lär komma från latinet eller från grekiskan eller hebreiskan och stå för att inte ett jota får vara fel. Det är en förvrängning till slut av minsta bokstaven i gruntexternas alfabet, som är litet som ett kommatecken. Detta i sin tur kommer från Jesus, som sade att allt skall fullbordas. Inte en enda prick i lagen skall förgå! Där börjar alla bråk. Där börjar alla tolkningar. Är det viktigt eller inte? Får jag lov att reta en dator med ett mellanrum eller utan ett mellanrum i mitt namn?
 
Jo, jag leker med min frustration nu. Vet inte hur övergången från space.live.com till WordPress.com kommer att fungera. Allt beror på mellanrummet. Det går att krångla till det. Det går att bråka. Det går att gräla om rätt eller fel tolkning av vad Jesus sagt. Det kan bli teologi av dessa gräl som till exempel
Liberalteologi eller liberal teologi.
 
Mellanrummet gör skillnaden. Jag lär vara fundamentalist enligt andras bedömning ute i rymden. Jag tror på fundamenten. Dom hör till grunden för min tro här nere på jorden. Fundamenten kommer att hålla vare sig jag får vara med i rymden i fortsättningen eller inte.
 
Brefvet är gammalt, som ligger i min byrålåda. Brev kommer jag nog att fortsätta att skriva till dig. Jag vill berätta om min bok, som jag har i huvudet. Det var så jag svarade på frågan efter min sjukpensionering:
 
"Och vad skall du göra nu då?"
 
Detta var år 1990 och jag var för sjuk i ryggen för att orka arbeta. Jag fick förslaget att skaffa en dator utan att ha pengar till det ens. Hur kan någon föreslå något så dumt, så dyra som de var på den tiden? Ett litet pekfinger upp i luften bara och kommentaren kom:
 
"Det är väl inga problem för dig, som har så goda kontakter!"
 
Inte nog med det. Jag fick veta hur suverän en dator är med sina sökfunktioner i en stor textmassa. Jag skulle bara kunna söka efter ett ord och datorn skulle ta reda på var det fanns och markera. En dator kunde också markera och flytta olika textstycken vart som helst i princip.
 
Jag är en retsticka och allt detta gick jag inte på. Första datorn utan internetuppkoppling år 1991 sattes på prov, så snart den fanns hos mig och jag hittat denna sökruta.
Där fyllde jag i:
"Jesus" på "Sök"
Sen rasslade det länge och väl. En annan ruta kom upp på skärmen där det stod:
"Hittar inte Jesus."
 
Så är det fortfarande i en människas själ. Om det inte finns några texter eller sånger inmatade, så finns det inget att hämta upp. Själen är mycket mer komplicerad än en dator någonsin kan bli. Själen behöver inprogrammeras med rätt upplysningar om Jesus för att kunna fungera. En dator kan bråka väldigt mycke med en. Det gör inte Jesus.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

5 reaktioner till “Förlåt mig kära datorer!”

 1. Underbara Gunnel – du är för rolig – måste skratta för du kan verkligen skriva precis på pricken hur det är och hur det känns.Förstår din frustration när inte datorer gör som man vill. Känslan av iska och maktlöshet, okunskap, förvirring etc som dyker upp i huvudet. Jag tycker absolut iinte att du ska ge upp dit plats i rymden bara för "en maktlöshetskänsla" – vi får försöka hjälpas åt ….igen…

 2. Datorn tror att den kan styra mig och ansåg att jag skrivit för lång kommentar till dig som svar! Tror du datorn får reta mig hur länge som helst? Nu finns mitt foto i WordPress och hänvisningen till en annans texter. Kolla gärna bloggen "Fjärde Väggen"

 3. Det var ett tag sedan du skrev det här – men här ser du hur bloggosvären fungerar. Helt av en slump kom jag in på din sida och tyckte det du skrev var roligt och på alla sätt läsvärt.

  Att sökmotorn inte hittade Jesus var ju lite konstigt – man borde ju få miljoner träffar på det namnet 🙂

  1. Carita
   Det var så mitt skrivande började år 1990 efter en svår livskris. Jag funderade på en elektrisk skrivmaskin, som skulle kunna ta emot allt jag ville ha sagt. Då kom förslaget: ”Du skaffar en dator!”
   Jag hade sagt, att jag hade en bok i huvudet på frågan hur man får dagarna att gå som sjukpensionär. (Jag har fortfarande en bok i huvudet….Titeln är: ”Pat. är frisk och pigg förövrigt….”)

   Den första datorn kom inte ”ut på nätet”, som det heter. Så jag visste, att hur bra det än var med en dator, så är den begränsad.

   Allt gott
   önskar
   Gunnel

 4. Hej Madelein! Välkommen till wordpress, om du tittar in på min gamla blogg idag! Jag har en mentor och tog mig igenom dataproblemen den gången. Idag är problemet ett annat: att vara eller inte vara en attitydambassadör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: