God Jul, Ulla Karlsson, Aspeboda

Det är dags att skriva julkort. Mitt första blir till dig, Ulla Karlsson.
God Jul och Gott Nytt År!!

Ja, jag skulle vilja skriva: ”Nu är det jul igen och nu är det jul igen. För det var inte sant, för det var inte sant för däremellan kommer påska.”

Det var ju påsken, som gjorde dig så förtvivlad med sina texter och psalmer år 2011. Du bad om en debatt och fick ett fasans rabalder. Ja, jag var upprörd också till max. Vad är detta för biskopar, som inte hjälper sina präster att förstå påskens budskap! Vad är detta för undervisning i teologi från början på universiteten?

Nu har jag lugnat ner mig. Det kom ingen enda kommentar från dig på mitt öppna brev. Jag gör ett nytt försök. Tack för din bok! En bra bok läser man inte bara en gång. Boken har även en professor i exegetik läst och kommenterat. Jag gissar att det är tack vare Lilly Sofia Jönsson, Fjärde väggen. Där fanns ett upprop att skriva ett brev till dig som tröst tidigare. Jag vägrade skriva på. Vem skall tröstas med vad? Om Kristus inte uppstått från de döda hade vi varit de mest ömkansvärda av alla. Men nu har han uppstått!

Visst, du kan Paulus också men jag begriper mig inte på förre ärkebiskopens tolkningar av uppståndelsen. Nu är det sagt igen. Jag begriper heller inte dessa exegeter, som skriver på ett obegripligt sätt för mig arma ”frikyrkotant i ljusblå blus”. (Det finns bildbevis på att jag inte begrep hur jag måste vara klädd, när jag förkunnade Guds ord i min hemkyrka).

Vad har jag gemensamt i texttolkningar med Svenska Kyrkan? Det är precis det jag undrade över för några år sen och kom på att Lammet står högst upp på altaret nära taket med sin segerfana i min hembygds kyrka. Den blödande Jesus på korset är svunnen tid för mig. Jesus lever och vi umgås ständigt. Jag för min del behöver bibeltexterna om hans blodiga död men inte som altartavla. Där har du rätt i vad du skriver i din bok: ”Människa du är någon!”
Ta ner honom från korset. Predika en levande Jesus mitt ibland oss. Fortsätt med det.

Din bok är skriven till slut i Rättvik i maj 2012. Gissar att den är skriven under många år och börjar på Västra Hamngatan i Göteborg. Det känns tryggt för mig, att vi varit i samma bokhandel. Där har jag sökt efter ”Systematisk teologi”. Skrattretande nu hur jag slösat med pengar på det jag inget begriper av. Tragiskt kanske är bättre uttryckt för mitt högmod blev inte botat. Jag gav bort den till en bibellärare som tjänstgjort i Smyrnaförsamlingen, Göteborg.

Sen dess har jag tagit mig igenom många obegripliga analyser av bibeltexter. Det är verkligen inte bra för mitt humör.
Ha det nu bra och svara gärna. Det är ingen prestigeförlust att våga samtala om bibeltexter.

Gunnel Bergstrand

Julen varar ända in i påska

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “God Jul, Ulla Karlsson, Aspeboda”

  1. Tack Gunnel! Du är en röst som ropar i öknen – Bered väg för Herren – Jag önskar att fler av Sv kyrkans präster hade samma klarsyn som du. Det finns några, om än alldeles för få. Men det är bara den som har öron som hör vad Anden säger.

    1. Tack, Birgitta, för att du ger mig stöd med en kommentar ibland. De som inte delar vår tro vågar minsann kommentera och debattera som under mina fyra år i bibelsajten. Där vågade prästerna också kommentera!
      David Wilkerssons förkunnelse i Sverige för många år sen var tyvärr sann om oss kristna i Sverige som likgiltiga. Och vilka tar över? Jo, det är New Age med allt vad det innebär förklädda som med ett enda stort positivt kärleksbudskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: