No more

Fortsätter  lite på ämnet (H)järnkoll. Sökmotorerna visar på mina inlägg tidigare i ämnet till höger i en spalt. Via Facebook får jag nya uppgifter angående sammanhanget, som jag tillhört. Inläggen dyker upp och nu är det NO MORE – bältesläggning inom psykiatrin. En av de två initiativtagarna till tråden på Facebook slutar där efter många års intensiv kamp mot övergrepp inom psykiatrisk vård.

Det var genom Anneli Jäderholms mod att trotsa felaktig vård, som jag fick mod att gå ut. Som sagt. Senare blev det ”pins” i silver föreställande en bältesnyckel ”Silvernyckeln”. Den berättelsen är gripande. Efter en av Anneli Jäderholms föreläsningar kom en pensionerad skötare fram och erbjöd henne den bältesnyckel, som han använt i tjänst och hade kvar. Vi fick en bild av den senare. Ja, så såg en bältesnyckel ut, som jag minns det på 50-talet. Den borde höra till det förgångna! Mina minnen borde jag lägga bakom mig! Eller? Vem tänker ta över efter Anneli Jäderholm?

Visst! (H)järnkoll lär fortsätta och duktiga attitydambassadörer skriver inlägg på Facebook. Det går att säga NO MORE till mer än felaktiga bältesläggningar inom psykiatrin och felaktiga tvångsinjektioner. Det första jag fick lära mig genom Anneli Jäderholms undervisning var, att jag måste vara klar själv med min bearbetning av traumat. Publiken vid ett eventuellt föredrag skulle inte vara terapeut. Som jag minns kritiken kom min ilska fram mot den behandling, som jag fått på 50-talet. Den kritiken har jag kommit ihåg och fått långt tidigare.

”Det går inte att hjälpa någon om man inte är hjälpt själv.”

Det finns mer att säga i ämnet (H)järnkoll. Den kunskapen förmedlade Paulus på sin tid. Han skrev, att det goda han ville det gjorde han inte. Men det onda han inte vill det gjorde han. Svårt att kalla det sagor som står i bibeln.

”Jag arma människa! Vem skall hjälpa mig?”

Det är dagens poäng. Psykiatrin och sjukvård över huvud taget vill inte ha med denne Jesus att göra. För han är det svar som Paulus gav. Han tog på sig den dom, som skulle drabba oss egentligen. Och erbjöd oss frihet! Men hellre all slags nyandlighet, som leder till fördärvet?

En bra bok att läsa av Magnus Malm

”En trappa leder någonstans…”

Foto av en annan duktig attitydambassadör inom (H)järnkoll: Madelein Larsson Wollnik

Trappa, vattenfall o Milla

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “No more”

  1. Det är kloka tankar som vanligt Gunnel.Finns mycket att fundera över. Tack för du lyfter bilden, det är en av mina absoluta favoriter 🙂 Madde som har en ny blogg nu

    1. Tack för din generositet, Madde, att jag får använda din bild! Din nya blogg skall heta ”retrorganic”? Nu står den i ditt eget namn till höger.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: