Den röda tråden

Det går en röd tråd genom hela bibeln. Bibeln är inte skriven på mina villkor till att tolka hur som helst. Den röda tråden finns kvar idag också, när allt skall tolkas till vår tid.
En teolog hette Rudolf Bultmann och han lärde, om jag fattat rätt, att bibeln måste tolkas till den tid vi lever i. Detta är nytt för mig och lite obegripligt ännu.
 
Som väl är så träffade jag andra män före min bekantskap med teologen Rudolf Bultmann. De var och är män, som trodde och tror på den röda tråden genom bibeln då och nu. Bibelns då började i Edens lustgård och slutar inte i vår nutid utan är vår framtid också.
 
För att människan skulle få tillbaka sin frimodighet och möjlighet att kunna stå inför Herren, så gjorde han kläder av skinn åt Adam och Eva. Allt hade varit gott av det som skapats av Herren. För att återupprätta allt måste det till ett offer i skapelsen. Ett blod rann, annars hade Herren inte kunnat göra kläder av skinn. Finns det ingen olydnad mot Herrens ord, så behövs inget offer, inga kläder att skyla nakenheten med. Den nakenhet, som var naturlig från början inför varandra och inför Herren, blev skamkänslor och flyktbehov från Herrens ansikte.
Det rann ett blod i Edens lustgård och Herren Gud gjorde kläder av skinn.
 
Det går en röd tråd genom hela bibeln, som är obegriplig för den, som inte vill se offret. Det går en röd tråd genom hela bibeln, som är obegriplig för den, som inte ser sitt trots mot Herrens ord och upplever sin nakenhet och sitt behov av kläder. Det var ett trots mot Herrens ord från början. Det finns ett trots mot Herrens ord nu i vår tid.
 
Det finns en gränslinje mellan träldomen under egyptierna då och friheten under Herrens ledning sen.  Den gränsen beskrivs i bibeln som en måltid med ett slaktat lamm och ett blod, som skulle strykas på dörrposten till skydd mot döden. Det går en röd tråd genom hela bibeln genom ett oskyldigt offer och blodet. Det obegripliga kan inte tolkas bort idag, därför att budskapet om trots mot Herrens ord skall gömmas genom flyktförsök. Människan är lika naken ändå hur långt bort hon än försöker fly från Herrens ansikte.
 
Det går en röd tråd genom hela bibeln, att det finns kläder av skinn – kläder som är gjorda på grund av en oskyldigs död och ett oskyldigt blod som rann. Människan kan fortfarande bli klädd av Herren för att kunna stå frimodig inför honom.
 
– Se Guds lamm som tar bort världens synd!
Det var Johannes Döparens utrop, när han fick syn på Jesus en gång.
 
Många säger: "Jag gör så gott jag kan. Sen får Gud göra resten."
Det är precis tvärtom. Herren har gjort allt, som behöver göras för oss, när han gav sin ende son som offer för vårt trots och olydnad mot Herrens ord.
 
Det går en röd tråd genom hela bibeln. "Jesu Guds sons blod renar från all synd."
I Uppenbarelseboken är budskapet kodat:
"Ty Lammet, som står mitt för tronen, skall vara deras herde och leda dem till livets vattenkällor och Gud skall avtorka alla tårar från deras ögon."  Upp 7:17  I dom orden finns hemligheten om Jesus som JAG ÄR.
Då och nu och i all evighet.
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Den röda tråden”

  1. Reblogga detta på Gunnels plats i rymden och kommenterade:

    Läser en blogg från år 2009. Den är alltid aktuell för mig. Ett bättre sammandrag kan jag inte skriva idag. Sanningen blir viktigare för varje dag. Jesus har försonat oss med Gud genom sitt eget blod. ”För dig utgivet!” ”För mig utgivet!”

    Tack till dig som klickat fram en så gammal blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: