Brefvet från år 1823

Min personliga Blogg är kopplad till min Hemsida:www.brefvet.com
Jag fick en kommentar idag med önskan om att få se det gamla brevet från Säresta och prästen Sven Wahlberg. Detta är det äldsta brefvet.

Wahlberg Sven186

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Brefvet från år 1823”

  1. Om jag inte minns fel så lämnade Britt Liljewall dessa brev scannade till Skara museum ”Backspegeln”. De är omnämnda i hennes bok: ”Bondevardag och samhällsförändring” 1995. Det var en stor dag i mitt liv, att få visa henne dessa privata brev.
   Sen fortsätter historien om ”prästgenen”…
   I ett herdebrev lär stå i en not att Sven Wahlberg var rödlätt och lockig (eller hade krusigt hår) minns inte formuleringen men en systerson, som fyller 50 snart är just rödhårig och har lockigt hår och heter Svend.

   1. Gissar på att det är i Warholms ” Skara stifts herdaminne”, uppgiften finns. Långsiktigt tycker jag inte sådana här brev skall förvaras i privathem utan deponeras i arkiv, förslagsvis Skara stifts och landsarkivs samling. Sådant material bör bevaras för framtiden och privata hem riskerar alltid att omhändertas av okunniga eller ointresserade släktingar under stress. Gott nytt år! Mailade en sådan Tillönskan också men vet inte om den nådde fram. / Magnus Olsson

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: