Inga andra gudar

När Bibel 2000 kom ut kom också kritiken. För min del hade jag aldrig tidigare läst någon bibelkritik utan hållit mig till de bibeltroende. Författaren Eva Moberg är död sen en månad tillbaka. Då tog det mig en månad att studera hennes artikel i tidningen Ordfront nr 1 år 2000:
”Du skall inga andra gudar hava jämte mig”

Jag hade ingen aning om att Gud var sådan, som hon beskrev honom med sin vässade penna!
Det Eva Moberg fick med av kritik i en enda artikel behövde Jonas Gardell en hel bok att uttrycka sin uppfattning i: ”Om Gud” – denne vidrige, hämndlysne krigsgud.

Människan är liten, som ett stoffskorn på en världskarta. Hon lever en liten tid och dör sen. Så slog det mig, att det är dags att sätta in den nästan hemmangjorda kartan igen, som Google inte vet, om de skall godkänna eller inte. Jag är beredd på en ny fråga! Inte ens en liten prick på kartan är människan! Inte ens en liten prick på kartan är en hel familj och släkt som utvandrare! En gång i tiden skrev författaren Wilhelm Moberg far till Eva Moberg om svenskar, som inte fick tro, som det står i bibeln och följa den. De tvingades utvandra till Amerika.

På denna karta syns inte Bet-lehem (=brödhus på hebreiska), där det blev hungersnöd en gång. Alla krig runtomkring i området syns inte heller på kartan. I Domareboken som kommer före Ruts bok står det om Israels folk, som övergett Herren, övergett sitt uppdrag:
”På den tiden fanns ingen kung i Israel. Var och en gjorde vad han själv ansåg vara rätt.”
Så slutar texten i Domarboken. Det förklarar mycket av eländet. Sen kommer den lilla korta berättelsen om hungersnöden i Betlehem. Elemelek hade tydligen haft åkerstycken som han måst sälja, när hungern drev honom, hans hustru Noomi och de två sönerna till Moabs land.
Allt hör ihop med allt och tidigare i historien går det att läsa om vilka folk som hindrade Guds vilja. Visst är det märkligt, att Gud som skapat himmel och jord inte skulle kunna få bestämma över en enda liten plätt på jorden? Titta på kartan hur förhållandevis liten del det så kallade löfteslandet är jämfört med stormakternas områden? Moabiterna hindrade Israels folk en gång i tiden och fortsatte att vara fiender. Till deras land tvingades familjen Elimelek vandra för att söka komma undan hungern efter mat.

Inget blev som de tänkt. Noomi blev änka. Sönerna gifte sig mot lagen med mobitiska kvinnor. Efter 10 år blev även Orpa och Rut änkor. Det var en kort repetition. Herren är en som strider för oss till att ge oss en framtid och ett hopp! Det är en kamp på liv och död. Genom att Rut vågade följa sin svärmor till ett okänt land med en annan gud än moabiternas, så blev hon så småningom ingift i Israel och finns i Jesu släkttavla.
Där är poängen, att vi kan studera Guds vilja genom hela bibeln oavsett att Guds vilja inte fått råda alltid. Gud sände sin son till slut som fullbordade allt vad Gud skissat upp i ritningar för frälsning. Jesus presenterade genom sitt liv och sin död och uppståndelse vem Gud är och kommer att vara.

Där citerar jag från Stefan Herczfelds kommentar:
”Matteus påminner, som du säger, om att en viktig tanke i den judiska traditionen varit svår att hantera, och haft olika konjunkturer. Det är att Gud är allas Gud. Det kan inte vara annorlunda, eftersom han är den ende levande guden. Det som ofta tryckte detta i bakgrunden var att han slutit ett speciellt förbund med judarna, att han valt ut dem till något speciellt.”

Guds vilja är att alla människor skall få del av brödet från himlen. Jesus säger om sig själv, att han är det brödet. Han är den som ger liv och övernog.
Jesus sa:
”Den som tror på mig skall leva om han än dör.”

Nyckeln till Ruts bok är citerar jag ur bibelstudier av Berit Simonsson år 2003:
”Det Boas är för Rut är Kristus för oss.”
Vår bördeman är stark!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Inga andra gudar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: