Den samariska kvinnan

Enligt statistiken till höger är ”Jakobs tolv söner” den mest lästa av mina bloggar. Så bra. Då slipper jag vara så tjatig och upprepa mig gång på gång. I den bloggen finns vägbeskrivning och tidsbeskrivning. Bibelns texter rör sig inom ett begränsat område globalt sett. Bibelns texter har tidsbegrepp i förhållande till personerna och kungarna som regerade på olika ställen men mest relateras tiden till Israels Gud och det folk som ville följa honom.

I tid närmade sig Jesus korsfästelsen i Jerusalem men innan dess måste han gå genom Samarien. Deras historia och svek från sin Gud finns att läsa om i 2 Kungaboken kapitel 17. Denna bloggpost skall bara handla om hur olika män och kvinnor uppfattar bibeltexter.

Runt jul-och nyårshelgerna 1974 och 1975 var författaren Gunnar Edman kaplan på en Israelsresa, som jag var med på. Hans uppgift var att koppla olika platser till bibelns texter och vid Sykars brunn var det den kända berättelsen från Johannes evangelium kapitel 4. Gunnar Edman började med att berätta om felaktiga slutsatser, som predikanter dragit och sa i predikningar, att kvinnan  var en prostituerad. Det står ingenstans i texten. Vi får inget veta om varför hon haft fem män. (Enligt en artikel i Aftonbladet för några år sen lär det vara normalt numera i Sverige under en livstid eller stod det 7  till  8 förhållanden?) Sen berättade han om lagen, som inte tillät mer än tre äktenskap, tror jag att det var. (En prostituerad kan ha fem män på samma natt som allra värst för kvinnan har jag hört.)

Kvinnan vid Sykars brunn kunde mycket om tillbedjan och rätt plats för tillbedjan. Jesus lyssnade på hennes kunskaper och hade ingen förnedrande attityd mot henne som kvinna. Herren Gud behövde jungfrun Maria under en period av hennes liv. Herren Gud behövde den samariska kvinnan under en dag av hennes liv. Vilken viktig dag!  Hela staden visste vem hon var och pratade väl illa om henne. Denna dag hade hon fått höra sanningen om sig själv och läran om Messias. Alla bitar föll på plats och folket i staden lyssnade på kvinnans berättelse och skyndade sig till brunnen för att få höra Jesus själv. Sen trodde de på Jesus – inte för kvinnans ord bara utan för hans egna.

Poängen med min förra blogg var, att Jesus kom till världen på ett övernaturligt sätt genom helig ande. Var och en måste förhålla sig till bibeltexternas uppgifter ta emot ORDET från Gud eller förkasta det. Poängen i denna bloggen är att kvinnor också kan läsa bibeltexter och se annat än det män ser. Så märkligt. Jag gjorde reklam i FaceBook för min Blogg och att Jesus är född av jungfrun Maria (avlad genom helig ande) men i vanlig ordning blev det en debatt om vem som tolkar rätt. Jojo.

Det är lätt att få kontakter i rymden via internet. Så fick jag kontakt med två livserfarna kvinnor på bibelsajten. Jag fick också kontakt med flera bibelkunniga män. Där är vi nu. Har en kvinna rätt att få samtala med Jesus i lugn och ro nu vid brunnen i slutet av år 2010? Behöver Gud kvinnor likaväl som män?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

6 reaktioner till “Den samariska kvinnan”

 1. Självklart behöver Gud både kvinnor och män, han behöver trosstarka och tvivlande, heliga och vanliga syndare – för han älskar oss alla oavsett hurdana vi är just nu. Jesus dog för våra synder, inte för vår förträfflighet.
  Om kvinnan i Sykar var prostituerad? Det är väl att läsa in sina egna fantasier i berättelsen. Hon kanske blev övergiven för att hon var steril och inte producerade barn som förväntades. Hon kanske blev änka gång på gång. Det är också fantasier om henne jag har hört. Var hon socialt utstött? Det kan texten möjligen antyda. Men varför springer hon då in i stan och pratar med alla om Jesus? Skulle de ha lyssnat på henne och brytt sig om vad hon sa, om hon var utstött? Undrar jag. Det viktigaste är väl att hon och Jesus verkligen kommunicerar om det som är avgörande. Att han kom för vår frälsning, likaväl som för hennes frälsning.

  1. Ja, varför sprang hon in i stan och berättade för alla vad Jesus sagt om hennes förflutna? Vad var det för under som skedde i samtalet med Jesus?

 2. Hej Gunnel
  Som vanligt har du genomtänkta och kloka funderingar kring Ordet och tron och hur det förhåller sig med kvinnans ställning i församlingen. Jag är glad att vara din vän och över att få läsa och höra vad du har att säga med all den erfarenhet och bibelkunskap som du har.
  Guds välsignelse!

  1. Juha, hur hittade du hit? Jag bad Erika om hjälp i morse och har fått det. Hoppas att fler vågar samtala om kraften i bibeltexter.

 3. En bra poäng med bloggen Gunnel.
  ”Att kvinnor också kan läsa bibeltexter och se annat än det män ser.”

  Jag lyssnade på en vis man härom kvällen som berättade att fordom i Egypten fanns en skrivare och hans hustru – som oxå var skrivare. Båda nedtecknade sina individuella tolkningar av händelser, som givetvis kom att inrikta sig på olika ting. Män och kvinnor är ju olika, och fäster avseende och lägger vikt på olika ting. Det bägge skrev var lika lärorikt och viktigt och de kompletterade dessutom varandras berättelser.

  Du berättar att ”Jakobs tolv söner” är den mest lästa bloggen. Tänk om man kunde få läsa en som heter ”Rakels son Jakob”, Leas söner Ruben, Simon, Levi och Juda etc.

  🙂 Kram

  1. Annika, du är du och jag är jag och våra debatter började häftigt. Som om du inte kunde läsa bibeltexterna också! Sen fortsatte vi att byta tankar via E-post utan att bli avbrutna. Där vill jag fortsätta precis som du tänker på Rebecka…..ja, vi skall vara generösa mot varandra och tillåta lite feltänk eller hur?
   Det skall handla om bildspråket mer än exegetik. Ingen av oss har någon akademisk examen i teologi ens. Jag har tänkt i eftermiddag på gåvorna i guld som lockbete…..Var det inte så? Vem är ”hon” i bibelberättelserna, som följer frivilligt?
   Väl mött!
   /Gunnel

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: