Uppbrottet

Det är uppbrott många gånger i livet. Om man får leva blir man gammal, sägs det. Så jag har varit med om många trevliga och mindre trevliga uppbrott. I min barn- och ungdomstid tältade zigenare i hembyn. Det är först på senare år, som jag försökt sätta mig in i deras situation. Det är fortfarande ofattbart, att de tältade på vintern och under de kallaste vintrarna till och med. Då när kriget var inpå knutarna. Minns inte vem som hade makt att köra iväg dem till nästa ort. Det fanns väl kanske i deras ryggmärg med högst tre månader på samma ort.

Den här bloggen skall handla om ett frivilligt uppbrott i stor skala. Först vill jag påminna om ”drömmaren” Josef. Jag saknar feedback på min blogg och en som skrev kommentarer förr ibland tycker inte om när jag skriver om drömarbete. Så jag passar på att skriva om Josef igen. Går det bättre, om det gäller drömmar från bibeln? Om jag fattat rätt, så finns det seriöst arbete med drömmar och oseriöst. Josefs bröder använde Josefs dröm oseriöst enligt dagens forskning. Enligt Ullman och Zimmermans undervisning så lånar man drömmen och gör den till sin. Tolkningen och känslorna står för den som lånar drömmen och uttrycker dem. Sen tillhör drömmen den som fått den och drömt den och sen kanske historien. Josefs dröm var hans dröm. 1 Mos kap. 37  Bröderna fick höra den, lyssnade och tolkade den ur sitt eget perspektiv: ”Vi vill inte buga oss för dig (underförstått din bortskämde unge och skvallerbytta!”) ”Skulle du bli vår kung?” Ja, då reagerade Josefs far Jakob också men blev rädd om den informationen.

Se http://www.smyrna.se och följ serien om Josef. Den började i söndags med Tomas Sjödin som förkunnare.

I http://www.antautmaningen.se går det att få vara med och läsa bibeln tillsammans med många andra. Det finns bibelstudieplaner att välja bland och är inga krav på redogörelse. Bara som stöd och inspiration. Jag valde enklaste en kvart, eftersom jag inte kan detta med koncentration. Sen kan man ta hem de andra bibelstudieplanerna ändå och följa andras läsning. De som valde att läsa bibeln på ett år är nu i 2 Mosebok. Det är via min blogg, som jag fått Göran Larssons bok ”Uppbrottet” rekommenderad. Det är aldrig farligt att erkänna bristen på kunskap. Jag kan inte Egyptens olika gudar och förstod inte vilka gudar Mose skulle gå emot. Så nu är det bara att ta fram boken igen och läsa på. Och rekommendera… Den som är gammal måste eller i vart fall bör göra sig redo för uppbrott. Spännande värre! Lite mer sånger om Sion, om jag får be!

http://www.andligavisor.blogspot.se/2012/09/ga-nu-moses-go-down-moses.html

Uppbrottet043

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Uppbrottet”

  1. Sidokommentar, om första stycket bara.

    I Katarina Taikons barndomsskildringar framkommer att poliser/landsfiskaler och liknande körde bort dem om de stannade för länge. Oftast flyttade man dock på sig självmant för att slippa bli ivägkörda. I början av 1900-talet verkar ha funnits en gräns om tre veckor men den kan mycket väl ha varit informell, mao inte lagstadgad trots att syskonen Taikon och deras släktingar fått den uppfattningen. Lag eller ej spelade ju också mycket liten roll för deras del, ivägkörda blev de oavsett om lokal ordningsmakt lutade sig mot lokal ordningsstadga eller inget skrivet alls.

    De första zigenare som fick bo i hus – förutom enstaka personer som inte flyttat in familjevis utan ensamma, och i praktiken avlägsnat sig från det zigenska samhället – flyttade in i en nu sedan länge riven kåk i Tanto i Stockholm på 1960-talet.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: