Dimridåer

Dimridåerna låg kvar över kyrkfolket på läktaren till höger i Smyrnakyrkan, Göteborg. Läktaren till vänster sett om en talare noterat detta i söndagens förmiddagsgudstjänst. Nu fanns det inga rökpuffar, inga maskiner, som skickade iväg dessa då och då för att lägga dessa dimridåer. De skall vara i olika färger också. En tekniker sätter strålkastarljuset på rätt solist eller den person som skall vara i fokus för tillfället. En man från byggnadskommitten mätte ljudstyrkan då och då på fredagskvällen konsert. Den får inte överskrida vissa decibel. Konserten från fredagskvällen var över men dimridån låg kvar på övre läktaren vid söndagens gudstjänst i Smyrna i Göteborg. I Uppsala och Livets Ord var det slut på alla dimridåer. Allt skulle bli klarhet och tydligt nu. Tro det den som vill. Så många välsignelser över pastorsparet efteråt via tidningar och nätet gör mig ändå mer förbryllad.

Har det gått två eller tre år sen en kvinnlig präst gick ut med att hon inget fattat av påskens ”Guds rena lamm oskyldig. På korset för oss slaktad.” Det finns beskrivet i psalmer och det finns beskrivet i bibeltexter:

”…Måste inte Messias lida allt detta för att gå in i sin härlighet?”

Vad hände sen mer än att hon blev avkragad? Jo, Ulla Karlsson gav ut en bok på förlaget Recito, där hon förklarar sig. Det var bra gjort! De manliga prästerna borde också gå ut och berätta om bristerna i teologiutbildningen vid universiteten. Avslöja okunskapen varför Jesus måste dö.

Tekniken har kommit så långt, att vi inte behöver biblar längre. Texten kan komma upp på en skärm i kyrksalen då och då. Den kan finnas i mobilen också i en app. Vad nu app är. Jag kan säga app, men begriper inte innebörden. I mitt tankesystem är jag den lärjunge, som inte nämns vid namn i Lukas evangelium kapitel 24. Jag går bredvid en lärjunge, som är nämnd vid namnet Kleopas i vers 18. Vi går sträckan mellan Jerusalem och Emmaus precis så många gånger i livet, som jag behöver att få gå den och berätta om det obegripliga som skett under en påsk i Jerusalem för snart 2000 år sen. Visst finns det gånger, då jag fattat utläggningen. Visst finns det gånger då främlingen inte varit främling för mig utan just den Jesus, som lidit allt för just min skuld.

Jag vill inte ha någon dimridå över budskapet om korset! Jag vill inte bli begeistrad av ljuseffekter över de medverkande! När bomben från i söndags väl slagit ner i Livets Ord, Uppsala i söndagens gudstjänst återstår att se vilket dammoln som uppstod och irriterade mångas ögon. För något händer väl med oss alla när fokus är på någon annan än Jesus och honom som korsfäst för våra synder?

Drottning Kristina Ulf Ekman och kvinnliga pastorer

Enhet som inte bär till Rom

Ord och inga visor från Aletheia

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Dimridåer”

  1. Ja, Gunnel du har så rätt att vi vill inte ha ljuset på någon annan än JESUS KRISTUS och vad han har gjort på GOLGATA.Man blir ibland bekymrad vad som händer i kristenheten idag när man kollar runt på nätet och i vissa kyrkor ,må Gud välsigna dig ,och ha det så gott Elvy R.

    1. Det finns en ”Gilla”- knapp på Facebook. Tack, Elvy Rinberg, att du skrev här. Det blir inte träffar i Smyrna så ofta längre. Gilla-knappen har en kyrkoledare tryckt på till mitt inlägg på Facebook i morse till henne:

      ”Sofia Camnerin, predika gärna korset och försoning högst uppifrån himlen och ner till avgrunden! Det fattas bibelförankrad undervisning på gräsrotsnivå! Förvirringen blir ju total med all kyrkohistoria i många olika bloggar. Predika om Lammet som det finns beskrivet från början till slut i bibeln! Att följa Lammet är inte det samma som att följa påven i Rom. (Du vet att jag hör till de fåkunniga som väntar på din undervisning tydligt.)”

      Vet inte hur många gånger jag uppmanat pastorer med olika egna bloggar att ge bibelundervisning – ge det som fattas.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: