Omtumlande

Det är inte lätt att vilja förstå männens sätt att tänka. Frågan är om det är värt ett försök. Så gick jag från den ene pastorn till den andre i början av år 2000 och frågade vad liberalteologi är för något. Jag hade börjat med en enklare fråga:
”Vad är teologi?”

Ingen svarade på min skriftliga fråga per brev med frimärke. Det går visst inte att svara.
”Finns det inte en enda kvinnlig teololog,” fortsatte jag. Fanns det ingen som jag kunde tänka på och veta hur hon förkunnade och på vilket sätt? Riksevangelisten i Svenska Missionskyrkan Torsten Åhman fick frågan på en Hönökoferens. Han tänkte länge sen kom svaret:
”Jo, William Boths hustru Catherine Both. Hon var teolog.”

Innan dess kom ordet ”omtumlande” om liberalteologi på min fråga vad det är för något.
Ja, detta samtalet var länge sen och mer omtumlande har det blivit. Inte bara för mig men jag vågar skriva det och räkna upp bloggarna jag följt från Svenska Kyrkans präst till frikyrkans predikant. Bland männen. På kvinnosidan är det Sofia Lilly Jönsson med Fjärde väggen mest och länkar jag fått den vägen.

29 röster skildrar kyrka och kyrkoliv i Sverige

Där kom ett annat problem, att jag inte förstår det akademiska språket. OBS, det jag klagat mest på är ju, att jag inte fattat det teologiska språket!
Så nu är allt som varit omtumlande fullständigt omtumlande och jag skäms inte längre över att inget begripa på dessa områden. Det var sångerna i min barndom och ungdom, som gav mig den teologiska kunskap som jag har. Senare i livet skulle jag lära mig att inte döma andra, som inte tror som jag gör. Jag fick veta, att det var tillåtet att tro, som jag gjorde men ett möte med Ulf Ekman måste jag gå på!
Så sa väninnan och jag gick med till en skollokal i Göteborg i början på 70-talet och inget mer med Ulf Ekman som talare. Det var omtumlande. Och förblev.

Nu är det natt. Jag råkade bli klarvaken på fel tid. Igår berättade jag för min mentor, att jag skulle vilja börja söndagsskola i min hemsida http://www.brefvet.com. Det är bara det, att jag glömt mina hemmasnickrade HTML-ramar.
Att vara söndagsskollärare är inget ämbete.

Allting jag uppgav allting jag vann

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Omtumlande”

    1. Andreas Holmberg, du vet att jag följt Dag Sandahls blogg och hur han med flera sätter tvångströjor på oss kvinnor, som vill förkunna! Så här tänker jag: När församlingen tror sig kunna ersätta Israel, så heter det ersättningsteologi. Om en man tror sig kunna ersätta Jesus genom att förkunna hans budskap, då är det ju lika med ersättning. Det är en halv bibelvers, att kvinnan skall underordna sig mannen. Resten är som mannen skall underordna sig Kristus. Då blir det harmoni om Kristus får vara huvudet för kroppen som är församlingen.

      (Och att följa Lammet kan inte vara detsamma som att följa påven i Rom väl?)

  1. Stå på dig alla lägen , jag har förstått att det är inte är lätt att vara äldre och kvinna ,det har jag märkt ,man får mycket insikt när man studerar bibeln hemma och Gud arbetar med oss som inte är något, har jag förstått,jag tror att det är bra att vi kan komma ut med våran insikt som Gud har lagt på våra hjärtan ,du har en gåva att kunna skriva som jag inte har ,må Gud välsigne dig för det ,Herren vet hur det skall användas för att andra skall få del utav Ordet som är JESUS.,

    1. Elvy Rinberg, så bra du skrev om den insikt Gud har lagt på våra hjärtan. Den helige Ande ger oss inte åsikter, när vi läser bibeln utan just insikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: