Bygga upp eller riva ner

Det går fort att riva ner eller fördärva. Det tar längre tid att bygga upp. Tidningen Metro har en fet rubrik idag:
”Vi byggde upp församlingen i Knutby på nytt”
Ja, det är pastorns ord 10 år efter mordet.

Där fortsätter jag med gamla minnen och foton. Från sågbacken gick de torkade bräderna in i möbelfabriken strax intill för ytterligare tork. Det var mycket noga med rätt temperatur i ”torkarna” och rätt tid. Annars kunde träet slå sig under en fanerad yta. Jag har inget minne av den gamla möbelfabriken, som brann ner.

Fabriken gamla133Gamla möbelfabriken brann ner år 1936

Nästa foto är från nästa möbelfabrik. På det fotot minns jag alla arbetarna och vilken arbetsplats som var deras det vill säga vilken maskin de skötte eller var de målade eller bonade möbler.

Fabrikens arbetare134Nya möbelfabriken u.p.a med arbetarna

Det är kanske ett okvinnligt intresse men ”basens ongar” inte bara sprang på fabriken utan arbetade där också. Alla arbetade på den tiden. Mina äldre syskon fick inte leka. Där är poängen! Jag har följt brädorna från timmer till hyvlade i rätt mått!

Brädorna i tabernaklet skulle vara tio alnar långa och 1½ aln breda och ha två tappar. Där är poängen! Någon har bestämt detta mått. Någon lydde i allt och följde instruktionerna. Under varje bräda sattes sen en given grund två fotstycken av silver med hål för tapparna och en liten sammanhållande list emellan.

Kan man då tro, att vi bygger upp en församling, när ritningen är given en gång för alla och försoningssilvret är givet, format och satt under varje bräda till upprättelse för var och en? Var finns ritningen till att bygga upp en församling?

Ja, det är männens uppgift att undervisa! Men gör det då! Låt bli att ”såga” den som står upprättad bredvid en annan på samma försoningsgrund!
”Vi står på ORDETs grund,” sa de gamle som kunde Kanaans tungomål. Vart tog det språket vägen, som innehåller fakta? ”…stå under blodets beskydd” till exempel. Skäms vi för talet om Jesu blod som renar från all synd?

Jag försökte berätta för en kvinna, som bara vill ha manliga pastorer för det står så i bibeln, att då kan jag inte bli arbetsterapeut heller enligt bibeln. Herren kom med sin ande över män och gav dem alla slags slöjdskickligheter. Men väva då? Det är väl ändå kvinnligt? Och mönsterritning och mönsterförstoring, som jag fått lära mig i utbildningen till arbetsterapeut.

Mose lydde i allt och Hebreerbrevets författare visar på att mönstret är en skuggbild av den verklighet som kom i Kristus. Vi är upprättade i Kristus! Räkna hur många gånger det står ”i Kristus” i Kolosserbrevet och Efesierbrevet. Skall vi då ”såga” till andra, så att de passar att bli upprättade i Kristus till ett tempel åt Gud?

Försoningsgrunden är given en gång för alla i både gamla och nya testamentets beskrivning och presentation av Jesus som Försonaren med Gud.

3David Ida276Idas sista besök hos gamle verkmästaren på möbelfabriken

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Bygga upp eller riva ner”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: