Äntligen!

Äntligen någon som vågar sätta ner foten rejält! Och det är en kvinnlig teolog – professor emeritus Eva Hamberg.
Stefan Gustavsson har gjort det förut. KG Larsson gjorde det hos biskopen i Skara. Min f.d. granne, pensionerad präst sörjer över utvecklingen inom Svenska Kyrkan. Den sorgen har jag varit med och delat. Två kyrkor av sten kan inte bli en kyrka av sten. En församling är de, som tror att Jesus är Guds son men respekterar de som har en annan religion. Två församlingar kan fira gudstjänst i samma kyrka.

Gudsfruktan och religion ger inte samma associationer. Hela svenska folket skulle behöva respekt för historiens Gud, skapelsens Gud och undrens Gud. Den respekten kan man inte tvinga någon att inta. Den kommer inifrån på grund av personlig erfarenhet. Det håller att tro på denne ende Gud. Olika språk gör inte, att det blir samme Gud som Allah.

Fortfarande år 2013 håller bibelns bildspråk om kroppen som är församlingen och Kristus som huvudet. Kristus har presenterat vem Gud är. Det var hans uppgift. Ritningen till vår frälsning/räddning utförde han in i minsta detalj och bekräftade, när allt var fullbordat. Inget mer behöver göras för vår räddning mer än att ta emot vad han gjort för oss alla. En annan grund finns inte än den som redan är lagd nämligen Jesus Kristus. Kan allt uttryckas tydligare än det som står i bibeln?

Och i dagens Sverige skall allt uttryckas så intellektuellt, att det behövs en fjärdedels A4-sida för en förklaring till vad som blev sagt! Ja, det behövs sida upp och sida ner för att analysera vad de blivande ärkebiskopkandidaterna egentligen menar.

Annat är det med Herrens ord.

”Summan av ditt ord är sanning, dina rättfärdiga domslut är eviga.”
Psaltaren 160:119

Ledande teolog går ur Svenska Kyrkan

11 oktober 2013
Eftersom det bara är prenumeranter till tidningen Dagen, som kan läsa artikeln, så ger jag en länk till Mikael Karlendal för mer information.

Hamberg går ur, Jackelén vill ej tala ur ”skägget”

Och ur Svenska Kyrkans tidning

Präst i läronämnden lämnar Svenska Kyrkan i protest

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Äntligen!”

  1. Har läst dina inlägg och det är bra att någon vill ta upp saker som är aktuella idag i kristenheten . Jag har läst Sv. Kyrkans nya dogmer och jag ställer inte upp på dem ,,så nu har jag tagit konsekvenserna av det , och tagit steget ur SV.kyrkan,för jag ser ju att allteftersom åren gått har det blivit ett uttunnat budskap ,och jag tycker de har missat målet ,de har ändå varit prevegilerade som har haft allmännhetens stöd ,men inte tagit vara på det tycker jag.
    Har gått ur kyrkan i denna vecka så det är ganska nytt.

    1. Elvy Rinberg, tyvärr går det ju inte att läsa artikeln i tidningen Dagen utan att vara prenumerant. Jag hann läsa innan den släcktes ner. Trosbekännelsen är ju en sammanfattning av bibelns viktigaste lära om Gud, Jesus och den helige Ande. Förr fanns det en bas- bibelkunskap. Nu är det så viktigt att tänka själv och tolka själv. Det håller inte att var och en sorterar i bibeltexterna vad som går att tro på eller inte. Jag återkommer. Fint att du är med här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: