Backspegeln

Någon har sagt, att tro sig kunna vara utan historia är som att köra bil utan backspeglar. Jag snappade upp ordet backspegel i Stefan Swärds senast blogg och associerar till ”Backspegeln” på Skara museum. Där fick jag viktig hjälp en gång genom att få läsa om Skara allmänna läroverk på 1860-talet. Det var så jag senare fick köpa boken inbunden av J Hagberg en gång präst i ”mitt” pastorat.
”Minnen från Skara skola på 1860-talet” av Peter Bagge

Ja, det var tydligen en mycket rolig skoltid för vissa elever och pennalism för andra. I min frikyrkohistoria kommer inte jag längre än till denne blivande student, som drunknade år 1868. Hans dröm var att få bli präst. Precis som farmors bror Sven Walberg. Han gick in till lillebrors skolklass innan och lillebror var 10 år och blev min morfar så småningom. Sorgen präglade hela familjen generation efter generation, tycker nog jag. Ingen mer fick studera på länge för att bli präst och bryta mönstret. Och varför just jag som kvinna skulle få denna ”prästgen” i arvet är obegripligt! (Jag menar obekvämt så klart.)

Där är vi nu. Svenska Kyrkan blev fri från staten och jag behövde inte venia för att få hålla andakt i min hembygd kyrka. En vecka före midsommar kallas det ”Vägkyrka” och jag frågade mig vad jag hade gemensamt i teologi med Svenska Kyrkan. Det var då jag fick syn på lammet med segerfanan högst upp nära taket på altaret. Sen tittade jag efter när psalmen ”Guds rena lamm oskyldig på korset för oss slaktad…” blev skriven och av vem. Sen hänvisade jag till min mor i andakten som alla kände. Hon var bondtös en gång före tiden i Norra Björke och visste hur en höna samlar in sina kycklingar, när det blir fara för dem. Det var ett kvinnligt bildspråk från Jesu tal en gång. Jag har aldrig sett något sådant tyvärr.

Därför har jag tyckt sen dess att präster bör flagga för det felfria, oskyldiga Lammet som slaktades för världens synder och mina. Och inget annat.

Bibelhänvisningar:
Till Lammet och Jesus överallt i bibeln
Till hönan och kycklingarna Matt 23:37,
Ps 57:2, 61:5, 63:8, 91:4
Till min personliga, egna historia 1 Kor 1:27

Frikyrkohistoria i Stockholm

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: