Munkavel

Ser till min förvåning att ”kyrkis” fått en uppsträckning. Hon borde ha fått munkavel av sin chef kyrkoherden. Då var det försent tydligen. Skadan var redan skedd, när en skolklass besökte ”hennes” kyrka och hon nämnde namnet Jesus.
Detta är vad jag läst i natt och kommentarerna.

När jag började inom sjukvården som 18-åring fick jag stränga instruktioner av husmor vid lasarettet. Det var inte tillåtet att inleda ett andligt samtal med någon patient. Det var bara att respektera. Det var tillåtet att svara på frågor, om patienten frågade. Nu gäller det kyrkan, om det är tillåtet, att nämna namnet Jesus där och berätta om honom? Detta är intressant! Tre dagar har gått sen vår nationaldag. Sverige var en gång för 13 år sen ett unikt land, som fick en ny bibelöversättning genom ett regeringsbeslut. Staten stod för kostnaderna för ett arbete med en översättning, som varade runt 30 år. Tack vare denna översättning fick vi ytterligare bibelöversättningar. Och större möjlighet att jämföra val av ord från grundtexten.

Där det stod ”gudsfruktan” i 1917 års översättning står det nu religion. 1 Tim 6:6
”Ja, gudsfruktan i förening med förnöjdsamhet är verkligen en vinning.”
”Och visst ger religionen god lön om man nöjer sig med det nödvändiga.”
B2000

Att ha respekt för Gud är positivt för den som upplevt hans kärlek och känner honom. Att vara rädd är negativt och kopplas med tanke på straff. Då är inte kärleken fullkomnad inom oss. Den utläggningen finns i 1 Johannesbrevet 4:13-18

Vad är kyrkoherden rädd för?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Munkavel”

  1. Hej tycker om alla dina inlägg du har mycket av kunskap om. Hur det var förr och hur inskränkt det var,
    det är tur att det finns sådana som du som vågar säga ifrån. Gud välsigna. Dig. ELVY skriver ifrån. Min iPhone nu därför så kortfattad.

  2. Tack, Elvy, för uppmuntran. Det var en bra regel, att patienter väljer sina samtal. Å andra sidan fanns det en öppenhet för behovet av tröst, en kvällspsalm som ”Bred dina vida vingar o Jesus över mig…” var inte ovanligt. På 50-talet fanns det orglar och sjuksköterskor som kunde spela. Det har jag varit med om både på Vänersborgs lasarett och på Sahlgrenska Sjukhuset. Fina minnen!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: