Alla tolkar

Under mina tolv år ute i debatter på nätet har detta upprepats:
”Alla tolkar!”
Visst är det så att vi kan läsa själva och uppleva det lästa på olika sätt! Ingen får påstå sig ha rätt tolkning! Då blir det strid på kniven minsann. Självklart att jag tolkar också i vart fall försöker att förstå en text, som intresserar mig. Så har det varit med Jesu liknelse om de tio jungfrurna, som alla hade gått ut för att möta brudgummen. För några finns förkunskaperna om bibelns bildspråk. För andra finns de inte och då blir texten hård och obarmhärtig minst sagt. Alla tio jungfrurna hade samma förväntan att få vara med på det stora kommande bröllopet. Alla hade samma målsättning. De fem stupade strax före mållinjen. Är inte det fruktansvärt tragiskt?

Här är texten med liknelsen:
Matt 25:1-13
”Då blir det med himmelriket som när tio unga flickor gick ut med sina facklor för att möta brudgummen.Fem av dem var oförståndiga och fem var kloka. De oförståndiga hade tagit med sig facklorna men inte någon olja till dem. De kloka hade med sig både oljekrukor och facklor. När brudgummen dröjde blev alla dåsiga och föll i sömn. Vid midnatt hördes ett rop: ‘Brudgummen är här, kom ut och möt honom!’ Då vaknade alla flickorna och gjorde i ordning sina facklor. De oförståndiga sade till de kloka: ‘Ge oss av er olja, våra facklor slocknar.’ De kloka svarade: ‘Den kan aldrig räcka både till oss och till er. Gå i stället och köp hos dem som säljer olja.’ Men medan de var borta och köpte kom brudgummen. De som stod färdiga följde med honom in till bröllopsfesten, och porten stängdes. Efter en stund kom de andra flickorna och ropade: ‘Herre, herre, öppna för oss!’ Men han svarade: ‘Sannerligen, jag känner er inte.’ Håll er därför vakna. Ni vet inte när dagen och timmen är inne.”

Jag gissar, att det är exegetik att se på ordet ”jungfru” i grundtexten och se vad det står för. KJV har:
Matt 25:1
Then shall the kingdom of heaven be likened unto ten virgins, which took their lamps, and went forth to meet the bridegroom.

Svenska Folkbibeln har kvar ordet ”jungfru” men Bibel 2000 översätter med unga flickor. Redan där behövs ett sammanhang och kunskap om kulturen, när Jesus framställde liknelsen. Jesus hade det vi kallar Gamla Testamentet som sin bibel = skrifterna.

Så min egen tolkning av liknelsen har varit att oljan som förebildar den helige Ande finns i lampan, som är förebildat som mina fötters lykta i Psaltaren 119:105. Den helige Ande finns inom Guds eget ord. När det krisar till och närmar sig den dagen för bröllopet i himlen mellan Lammet och bruden, då kommer det fram en skillnad.

Detta är mina funderingar kring en svår text i bibeln. Så har jag vågat se det, att det räcker inte med biblar överallt i olika översättningar. Det räcker inte med en egen läst bibel, där den helige ande finns! Det måste finnas olja i kärlet dessutom också. Enligt andra bibeltexter är människan som ett kärl och kvinnan som det svagare kärlet. Det gäller att ha helig Ande i sitt liv också.

I Bibel 2000 står det ”fackla” där det stod ”kärl” tidigare. Svenska Folkbibeln har kvar ordet ”kärl”.

Och en sak till. Om män tolkar bibeltexterna så att kvinnor inte får undervisa, så kommer ingen man att dömas i mitt ställe.

Jag är kvinna och undervisar också och skall därmed få en strängare dom än de som inte undervisar.

Bibeln är Guds ord

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Alla tolkar”

  1. men nu förstår jag inte riktigt är det för att du är kvinna som din dom är strängare. Nu blir jag upprorisk menar du att kvinnor ska ha en strängare dom än män? så får det väl inte vara var är det i det som säger allas lika värde fast sånt kanske inte står i bibeln ska nog ta och läsa den där bibeln. Så får det väl inte vara. att kvinnor skulle vara mindre värda än män

    1. Hej! Du vet hur viktigt det är med barnen. Ingen skall förföra dem enligt Jesus. Att undervisa fel om himmelriket är allvarligt. Sen finns det feltolkningar och ibland förvrängningar. Sen finns det onödiga strider om vem som tolkar mest rätt… Bra om du läser bibeln själv och tar emot himmelriket som ett barn. Det har vi rätt till.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: