Skärtorsdag

"Jesus dog för mina synders skull på korset," enligt Stefan Swärd.
"Jesus dog för mina synders skull på korset," enligt Niklas Piensoho.
Jesus dog för mina synders skull på korset. Det fick inte jag påstå i tisdagskvällens TV-program. Men så är det.
 
"Detta är en efterkonstruktion," enligt programledaren och författaren Jonas Gardell. Om vi inte har något offer måste vi skapa det, påstod han också.
 
Bibeln har sanningen om Gud och om oss. Resten är utombibliska sanningar, halvsanningar och vita lögner. Som jag ser det och många med mig.
I boken "Om Gud" av Jonas Gardell, som kom ut år 2003 beskrivs Gamla Testamentets Gud, som en Gud, som kan anpassa sig efter omständigheterna. När Israels folk vandrade genom öknen bland folk, som dyrkade en berggud kunde tydligen Gud bli ett vandrande berg.
Paulus skriver om händelsen också långt tidigare.
"De drack ur en andlig klippa som följde dem och den klippan var Kristus." 1 Kor 10:4
Jesus är Gud redan i Gamla Testamentets texter.
 
När Jakob var framme vid Jabboks vad med sin stora familj, så var han mycket rädd eller skräckslagen inför det som skulle komma – försoningen. Dyrkade folket runt omkring en flodgud? Ja, det är möjligt. I så fall är det en utombiblisk sanning – en myt som håller eller inte håller att prövas.
Anpassar sig bibelns Gud efter omständigheterna och byter karaktär eller roller som på en teater? Fanns det en flodgud vid Jabboks vad? Fanns där ett mörker runtomkring Jakob och den han brottades med? 1 Mos kap 32
 
Idag är det skärtorsdag, som vi firar till minne av Jesu kamp i Getsemane. Han kämpade ensam och ville helst slippa fortsättningen av vägen fram mot försoning. Inte för sina synder skull. Det var för mina och hela världens. Han hade en ångest så svår att kallsvetten blev blod. De allra finaste kapillärena i huden brast.
 
Den flodgud, som steg upp vid Jabboks vad enligt Jonas Gadell är det en efterkonstruktion?  Jesus var ju Gud även i Gamla Testamentets texter och välsignade Jakob och styrkte honom. Ljuset var på väg. Han fick ett nytt namn Israel. "Frälsningen kommer från judarna" Joh 4:22. Det är Jesu egna ord om sig själv och sin släkttavla. Född Gud. Född människa.
 
 "Om vi inte har ett offer måste vi skapa det."
 
Nej, det behövs inte. Jesus offrade sig själv en gång för alla. Han finns. Det är fullbordat på korset. Idag skall vi påminna oss om hans kamp för vår räddning. Jesus utstod den i Getsemane. När någon frågade efter honom för att gripa honom svarade Jesus med samma namn som Gud presenterade sig för Mose i den brinnande busken enligt bibel/språkforskare: Det är JAG ÄR.   Joh kap 18
 
Ljuset har kommit. Texterna i Nya testamentet om Jesu kamp och seger finns i Gamla testamentets historiska händelser, profetior och psalmer.
Jesus är Gud och mörkret har ingen makt över ljuset.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Skärtorsdag”

  1. Lars!
   Ett år har gått. Idag är det en ny skärtorsdag. Var finns du? Såg dig i ett Oas-möte där du berättade.
   Allt gott
   önskar
   Gunnel

 1. Välkommen Kerstin! Tänk, att få samtala om bibelns sanning! Och få bli glad, det här var gjort för min skull och för allas.Väl mött!/Gunnel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: