Vävd i ett enda stycke

Så står det att läsa om den mantel, som Jesus burit. Den var vävd i ett enda stycke och soldaterna ville inte dela på den utan kastade hellre lott om det hela. (Joh 19:23)
Ja, jag lever med 1917 års översättning. I Bibel 2000 står det ”långskjorta”. Det är där teologerna och exegeterna behövs. Var tar det vägen, att vara under någons beskydd – under hans mantel? Se Ruts bok kap 3

Förlåten som brast itu uppifrån och ända ner hade också varit vävd i ett stycke.
2 Mos 26:31-33
”Du skall väva ett förhänge av violett, purpurrött och karmosinrött garn och tvinnat fint lingarn; det skall göras i konstvävnad, med keruber. Du skall hänga upp det på fyra stolpar av akacieträ som är belagda med guld, har krokar av guld och står på fyra socklar av silver. Du skall fästa förhänget i hakar och föra dit arken med förbundstecknet och ställa den innanför förhänget; förhänget skall skilja det heliga från det allra heligaste.”

Det finns historia, det finns profetia och det finns uppfyllelse av ordet. Det finns ett djup, som ingen kan hitta botten på. Det finns en bredd och en höjd, som vi aldrig kan omfamna eller nå. Så klart att det behövs språkbegåvade människor teologer och exgeter men allt skall prövas inom ramen för hela Guds ord.

Jes 38:12
Min hydda rycks upp och flyttas bort ifrån mig som en herdes tält. Jag har vävt mitt liv till slut, som en vävare sin väv, och jag skärs nu ned från bommen. Innan dagen har gått över till natt, är du färdig med mig.

Detta är vacker poesi och ändå sant. Ingen kan leva en annan människas liv. Israels historia har blivit deras och sen allas frälsningshistoria. Den som håller på att drunkna kan bli räddad. Den som tror på Jesus kan bli frälst. Så står det i 1917 års översättning, att vattnet stod som en mur till höger och vänster. Så frälste Herren på den dagen Israels folk. 2 Mos 14:29 –

Bibeln är vävd i ett enda stycke under lång tid. Bildspråket är rikt. Det profetiska ordet går i uppfyllelse förr eller senare. Platsangivelserna går att följa och folkets vandringar och de enskildas.

2 Kor 1:20
Ty alla Guds löften har fått sitt ja genom honom. Därför säger vi också genom honom vårt Amen, Gud till ära.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: