En kyrka utan ett försoningsoffer

”Kyrkan har ett ärende utan försoningsoffer,” skriver Ulla Karlsson. Artikeln har varit som en debattartikel på Svenska Kyrkans tidning. Nu upprepas orden i hennes bok:
Människa du är någon!

Jag vill betona, att jag är glad över artiklarna och boken. Jag är tacksam över boken ”Om Gud” också av Jonas Gardell, som kom ut år 2003. Annars hade jag fortsatt att leva i min lilla värld med en viss tolkningsmodell. För så heter det, förstår jag. Var och en kan ha en egen tolkningsmodell eller kana in i andras hjulspår. En del sväljer allt. Andra tuggar i det oändliga. Viktigt för oss alla är vilken mat vi stoppar i oss.

Om ändå Jesus hade fått prata för sig själv och inte få orden lagda i Ulla Karlssons mun! Men nu finns de där som ett fiktivt samtal i början av boken. Det finns andra samtal i bibeln:

Matt 16:13-17
When Jesus came into the coasts of Caesarea Philippi, he asked his disciples, saying, Whom do men say that I the Son of man am? And they said, Some say that thou art John the Baptist: some, Elias; and others, Jeremias, or one of the prophets. He saith unto them, But whom say ye that I am? And Simon Peter answered and said, Thou art the Christ, the Son of the living God. And Jesus answered and said unto him, Blessed art thou, Simon Barjona: for flesh and blood hath not revealed it unto thee, but my Father which is in heaven.

”Kött och blod har inte uppenbarat detta för dig,” sa Jesus till sin lärjunge Simon Jonas´ son enligt 1917 års översättning men inte i Bibel 2000 där det står ”ingen av kött och blod…”
(Genast öppnar det sig för tolkningar!)

Jesus själv hänvisar brödet från himlen till sig själv och tidigare i historien mannat i öknen. Mannat i öknen räckte för hela vandringen mellan punkt A och punkt B – det vill säga från befrielsen ur fångenskapen fram till löfteslandet.
Det står för något! Det är historiska händelser före Kristus och profetior. Sen är det förklaringar efter hans tid på jorden. Det är så många bibelsammanhang som förklarar att motsatsen till liv är synd och synden kom Jesus för att förlåta och försona oss med Gud igen.

Utan hans offer på korset finns det ingen väg att nå Gud. Ingen kan tömma den lidandets bägare, som Jesus tömde i botten för vår skull! Vi kan bara ödmjuka oss och tugga på brödet – äta hans ord.
Han är ORDET från Gud.

Visst är det lättare att acceptera än hans kött och blod? Vi är inga cannibaler minsann…
Hur är det nu med utvecklingen? Visst kan en kristen utvecklas genom den helige Andes ledning?

Samtal pågår.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: