Inbjudan till bröllop

Det finns många liknelser i bibeln. Det finns många valsituationer både då och nu. Vilken lära skall jag ansluta mig till? Vad innebär det med objektiv eller subjektiv försoningslära? Vad innebär det att bli utsedd till offer? Isak skulle ju inte behöva bry sig om svaret på sin fråga. Tänk, att gå uppför Moria berg steg för steg tillsammans med sin far och inte få svar på den viktigaste frågan:

”Var finns offret?”

Isak fick bära veden och elden själv till offeraltaret. Abraham bar kniven. Isak fick inget svar på sin fråga om fåret till brännoffer. 1 Mosebok 22
Nej, det fick han inte! Men det har vi fått klart och tydligt. Det är bara att läsa på och begrunda!

Kan man utesluta viktig information i bibeln och hitta på egna tolkningar? Vi skall inte ha någon offerroll utan vara gudar! Vi skall anta ordet ”hen” och slippa detta med ”han” och det patrialkaliska i bibeln. Visst, vi skall slippa, att det finns ”hon” också som kön. Det skall vara jämlikt!

Det kommer det aldrig att bli. Fadern och sonen är inte jämlika ens men fungerar i ett innerligt förhållande, där sonen har full tillit till sin far. Det förhålladet förebildas fler gånger i Gamla Testamentet och pekar fram mot Jesus som Guds son i ett innerligt förhållande till sin himmelske fader. Det blir väldigt mycket att städa bort ur bibeln, om vi skall ta bort den så kallade jungfrufödelsen! Jesus kom från himlen och längtade tillbaka till den härlighet han hade, innan han föddes som människa och Gud.

Kalla mig gärna för en trospolis! Det ordet har förekommit i kristna debatter sen år 2000, att den som ifrågasätter var olika tolkningar kommer ifrån blir kallad en trospolis. Nu står det i Ulla Karlssons bok: Människa du är någon!, att hon råkade ut för trospoliser i allt rabalder om ”Guds rena lamm oskyldig på korset för oss slaktad…” med flera påskpsalmer.
Som borde bort!

Hur skulle det vara med en gammal sång av J.A. Hultman?

”På bröllop jag bjudits av urtidens Gud i himmelens sköna palats
i dräkt o så vit med en blodtvagen svit
jag skyndar att taga min plats.”

I de gamla sångerna finns bibelkunskap, som har gått förlorad. Med de glada melodierna var de lätta att sjunga och lära sig utantill.

Det var kanske bättre än nutidens teologiska institut.
I nästnästa kapitel om Gud som utsett ett offer står det om en rätt hustru till sonen.
1 Mosebok kap 24
Uppenbarelsebokens språk går knappast att förstå utan berättelserna från Gamla Testamentet om lammet och bruden, berättelsen om herden och fåren och om kungen, som var närmast striden och vann den åt sitt folk.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Inbjudan till bröllop”

  1. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

  2. Tänk, om en svensk (det vill säga inlägg skrivet på svenska språket) ändå ville vara med i ett bibelsamtal! Finns det ingenting att fråga på i mitt inlägg från 7:e okt 2012? Att vilja samtala om bibeltexter är inte detsamma som att vara kritisk.
    Som jag ser det är det varje kristens ansvar att berätta om Guds kärlek genom Jesus Kristus. Alla kan inte det men har andra gåvor i så fall. En del har fått förbönens gåva. En del kan undervisa tydligt och begripligt. En del har fått gåvan att ta sin an hjälplösa, utsatta personer. Vi har olika funktioner i kroppen, som är församlingen, där Kristus är huvudet. Enligt bibelns bildspråk.

    Det är inte fråga om val till kyrkofullmäktige! Det är fråga om att vara för eller emot Guds son Jesus Kristus och ha honom som Herren.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: