Då grät jag

Min far hade dött och i och med hans död dog även Missionsförsamlingen. Kyrka och församling har samma ord i grekiska språket. Så utan någon medlem i en församling kan det inte vara någon kyrka.
Denna insikt var värre att bära på än att ens gamla föräldrar skulle dö. Kan en kyrka dö?
 
Det dröjde inte länge förrän frågorna från grannar kom. Hur går det nu med Missionskyrkan? Vem äger den?
"Är det ni syskon?"
Frågorna var så tydliga, att jag ansåg, att det måste till en sista gudstjänst med bara information om vad en Missionskyrka är för något. Senare revs den på en timma och fem minuter enligt närmaste granne. Den var inte längre en profil längs bygatan. Den hade bara torpargrund och tunna väggar och ingen konst utöver det tomma korset, som var målat direkt på fondväggen.
 
Siste medlemmen hade dött och ingen ville sköta trädgården eller huset – Herrens hus. Då grät jag på den sista gudstjänsten. Byborna finns kvar. Svenska Kyrkan finns kvar sen 1200-talet. Den står sig och får finnas kvar men den får inte heta församling längre. En församling är en kyrka med levande människor. Det måste vara fler än prästen, kantorn och  kyrkvärdarna, som firar gudstjänst.
 
Så har jag äntligen fått svar på mina frågor om alla dessa tomma kyrkbänkar. Det finns ingenting att fira! Folk dör ju bara. Eller gifter sig i en mysig liten landsbygdskyrka. Eller vill ha en högtid, när nyfödda barnet får ett eller flera namn…..
 
"Vi har nu samlats till gudstjänst….."
Vaddå gudstjänst? Det finns ju inte mycket att fira eller ingenting alls? Det kommer ju ingen!
 
Herren Gud lovade en av kvinnans säd, som skulle trampa sönder ormens huvud. Genom bibeln får vi tydlig förklaring på vem denne orm är. Han kallas ibland åklagare, djävul, fiende eller satan. Han uppträder i olika skepnader till och med som ljusets ängel. Allt för att lura och bedra oss människor. Han har bara en enda målsättning och det är att slakta och förgöra det som tillhör Herren Gud.
 
Herren Gud förberedde en räddning undan denne fiende under många, många år om bara människor ville vända om från sin ondska till sin Skapare. Ritningen till denna räddning genom tro finns i Noaks lydnad och bygge av en ark. Hur länge blev den mannen hånad för sin tro på Herrens ord? Det kom ju aldrig något regn! Det var ju bara löjligt, att tro på en osynlig Gud och vad hade sagt!
 
En dag var det slut på Herrens tålamod med ondskan. Han ångrade allt de goda han tänkt och stängde igen dörren till arken utifrån. Ritningen finns kvar om räddning genom tro på Herrens ord men inte arken.
 
Herren Gud förberedde räddning genom tro gång på gång genom alla tider och visade, att han är mäktig att hålla sina löften. En dag var tiden inne.
En dag var tiden inne!
Finns det ingen präst, som fattar hur mycket vi har att fira? Skall präster med sitt intellekt plocka isär bibeln till obegripligheter? Skall vi som lyssnar inte få känna igen oss?
 
Nej , jag känner inte igen den Gud som Jonas Gardell har beskrivit så utförligt och som teologiska fakulteter skall ha som lärobok. Jag har en sång inom mig. Den har jag fått i min Missionskyrka. Den kan inte dö och inte rivas.
 
"Min Gud när jag betänker vad du har gjort för mig
Vad nåd du städs mig skänker
Jag får ju allt av dig.
Då blir jag hjärtligt glader
då lockas lovet fram
Hav tack min gode herde
hav tack Guds rena Lamm."
 
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Då grät jag”

  1. Hej Ewy! Jag gråter inte längre för vi får plats i "stora kôrka" allihop, som vill fira gudstjänst."O, skulle jag då sörja som har en sådan Gud Nej hellre vill jag börja att höja lovets ljud…."Ja, du kan sången! Hälsningar Gunnel

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: