Hemma på kökssoffan

Han satt i ena hörnet av kökssoffan som han brukade, när det var dags för en måltid min far. Det dyker upp massor av minnen av de som sovit i kökssoffan som barn nattetid och de som suttit där dagtid.
Så gick grannens yngste hem en dag till sin mamma och berättade, att han fått sitta mellan ”di stora kära å ätit krösamos”. (k-ljud inte tj)
Det var en stor upplevelse för en pojke och de stora karlarna var min storebror och min pappa. (Jag använder fortfarande orden ”riktiga lingon”, om jag vet vem som plockat dem. Och de blir det godaste krösamoset fortfarande.)

En gång när jag kom hem från utbildningen på Sahlgrenska Sjukhuset år 1955, hann jag knappast att sätta mig förrän jag måste berätta vad jag hört i en föreläsning. Det gällde undret i blodomloppet och sen fick föräldrarna namnet på läkaren.

”Han har varit här”, sa pappa precis därifrån hörnet av sin kökssoffa.
Ridå!

Kan det vara så enkelt att även föreläsaren på detta stora univesitetssjukhus i Göteborg varit ett barn och suttit på vår kökssoffa den kökssoffa, som den enkle snickaren ritat själv och tillverkat? Kan det vara så enkelt, som att föreläsarens pappa varit en vanlig predikant?
Visst, utvecklingen har gått så långt, att inget är märkvärdigt längre. En dag gav någon en länk till en Missionskyrka i Gråbo via Facebook. Vi fick titta in och i det så kallade predikantrummet hängde fotografier av före detta predikanter. De kunde jag titta på nu. Under ett av fotografierna läste jag:
Hilmer Bjurö

Så enkelt var det att komma till min poäng idag: Far och son har förkunnat undret i blodomloppet på två olika sätt antingen teologiskt eller fysiologiskt!

Thorvald Bjurö skrev en lärobok i Klinisk fysiologi en gång tillsammans med Håkan Westling. Den har jag fått låna utan att lämna tillbaka (ännu).
Här är min minnesbild av föreläsningen från år 1955 för blivande sjuksköterskor. Så klart att det inte blir mer än vad jag tyckte var väsentligt den gången.

Om man äter en stadig måltid så vidgas alla blodkärl runt magsäcken och arbetet börjar med att ta tillvara näringen ur maten. Om då någon kommer och ropar, att det brinner i huset, så stryps dessa fina blodkärl lite och i stället vidgas blodkärlen i musklerna till benen, så att det går att springa fort. Där blir större syresättning. Det sker utan vår tankeförmåga. Det sker för att det behövs! Det är ett av alla under i blodomloppet.
Tänk om föreläsaren sagt till sina åhörare:

Jag för min del tror inte på blodomloppets möjligheter!

Jämför bibelns förkunnelse om Jesu Guds sons blod. Finns det verkligen förkunnare, som inte tror på de budskap, som de skall förkunna?
Finns det någon som tvivlar på att jag fortfarande brukar sitta på en enkel snickares kökssoffa och läsa fakta ur översättningar av bibeln? Kökssoffan har blivit min precis som undervisningen om liv och försoning genom blodet.

(Min far förkunnade i trä mest.)

En kort repetition från år 1955 i bloggen från 3:e dec 2010 i ämnet anatomi:

Blodomloppet

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Hemma på kökssoffan”

  1. Hilmer Bjurö var min farbror

   1. Mats Lindström, en kort, saklig information om Hilmer Bjurö (och hans son Thorvald Bjurö genom mig.)

    Precis detta behövde jag få se – en så viktig koppling mellan en vanlig predikants intelligens i förkunnelsen om blodet och undervisningen om blodet på ett universitetssjukhus.
    Där är poängen!
    Hur skall jag kunna berätta om Eric Nilssons bibelundervisning för ett barnbarn, när nästan all förkunskap från Gamla Testamentet försvunnit om liv genom blodet?

    Fint att du skrev i min blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: