Halvsanningar och hel sanning

Det är natt och jag väntar på att solen skall gå upp. Alltså skriver jag ”medan det ännu är mörkt”. Det finns olika uttrycksätt för det:
”strax innan gryningen” låtsar inte om att det varit mörkt ens. Det går att betona olika sinnesstämningar precis som de två evangelisterna gjorde om påskdagsmorgonen utan att det blir halvsanning. Två olika uttryckssätt för samma händelse. Det var en kvinna eller två, som var först framme vid den grav där Jesu kropp blivit lagd men de blev inte trodda sen. Männen trodde inte deras berättelse, att graven var tom. De trodde, att det bara var fråga om prat. Så tidlös bibelns ord ändå är! Kvinnor pratar och män talar.
Nu är påskdagen förbi. Kristus är uppstånden!

Det är dags att lämna Jerusalem. Två av lärjungarna hade inte hört något om en tom grav. De hade varit någon annanstans. Det är inte fråga om halvsanningar för deras del heller. De visste vad de hade varit med om under påsken i Jerusalem. De hade vandrat med Jesus innan och hade en övertygad tro, att Jesus var Guds son, Messias, den som skulle komma och befria dem.
Annandag Påsk har en livsviktig bibeltext föreslagen som predikotext. Där finns all psykologi som behövs. Två desillutionerade lärjungar fick berätta för en främling om allt de varit med om under påsktidens turbulens och ofattbara korsfästelse. Allt var taget ifrån dem som de trott på. Så grymt!

Främlingen vid deras sida lyssnar utan att avbryta. De får berätta till punkt. Sen blev det hans tur att gå igenom skrifterna och bevisa att allt som står om Jesus i dem måste uppfyllas precis så blodigt, som de upplevt påsken i Jerusalem!
Sträckan de vandrat från Jerusalem till Emmaus är ungefär 11 kilometer. Den som bär på sorg går inte fort. Dagen tog slut och de två bjöd främlingen att stanna med dem, när mörkret ändå skulle komma snart.
Då bröt han ett bröd och tackade Gud med dem. Där hände undret. De kände igen sin Mästare! De kände igen tackbönen! Då försvann han ur deras åsyn.

Annandag Påsk har en livsviktig bibeltext föreslagen!
Lukas kapitel 24:13-
Det är en hel sanning!

Vad är halvsanningar då? Jo, jag har kollat facebook i nattens mörker och bifogar två av dem. Fotot av de vackra blommorna från Isrsel före påsken år 2012 är tydligen sanning men bara halv sanning. I texten och beskrivningen från vandringen i Jesu fotspår kan man läsa att det var mycket skräpigt och fult också. Blommorna är bara en del av sanningen.

Den andra halvsanningen är tagen ur sitt sammanhang. Hur många gånger dessa ord upprepas blir de inte bibelns sanning ändå!
Det gäller pengar så klart och någon skriver om uträkningar:

”Det finns väl inget rätt eller fel i frågan, men jag har lite svårt för inställningen som finns i exempelvis Gamla Testamentet; ”ty var och en som har, åt honom skall varda givet.”

I bibeln är det ett citat av Jesus. Det gällde inte pengar utan ORDET från Gud. Som jag uppfattat texten i Markus kap. 4 (edit 11:e april)
Kopplat till lärjungarna på väg till Emmaus som fick Gamla Testamentets texter förklarade av den uppståndne Jesus, så blev de rika efter det samtalet! Den som vill ha Guds sanning blir rikare för varje dag! Den som trotsar sanningen om Jesus blir fattigare och fattigare. Till slut blir allt taget från honom.
Som jag ser det.

Foto: Rose-Marie Harrysson

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: