Egypten

Det fanns orsak att ta fram boken av Göran Larsson:
UPPBROTTET
ANDRA MOSEBOKEN I JUDISK OCH KRISTEN TRADITION

Orsaken var en föreläsning av Görans Larsson om sionismen.
Nu har jag läst bara några sidor men nog för att bli glad över denna räddning, som ingen kan hindra. Jag har läst om ett hebreiskt ord, som är det samma i Noas ark som i den lilla korg, som Mose blev lagd i Nilens flod. Vattnet är både ett dödshot och en möjlighet till räddning.

I bibelns historia kommer Josef och hans bröder mellan den stora floden och uttåget genom Röda havet. Jag citerar ur 1917 års översättning:

”Och Israels barn gingo mitt igenom havet på torr mark, under det att vattnet stod som en mur till höger och till vänster om dem….Så frälste Herren på den dagen Israel från egytiernas hand och Israel såg egyptierna ligga döda på havsstranden.
Ur 2 Mosebok kapitel 14.

Vattnet är ett dödshot eller en möjlighet till räddning. Visst. Det går att debattera Guds vrede över ondskan i all oändlighet och att det drabbar oskyldiga små barn också som lever i ”världen”, när det händer. Både ”Egypten” och ”världen” står för något inom ramen för Guds ord.

”Skriv mer om Josef!” Så sa en av mina läsare. Josef är aktuell nu i fastetid som förbild till Jesu vandring på jorden och hans ångest inför korset som väntade.
Här är ett smakprov bara:

1 Mos 45:1-5
”Nu kunde Josef inte längre behärska sina känslor inför hovmännen.
”Låt alla gå ut härifrån”, ropade han, och ingen av dem var kvar hos honom då han gav sig till känna för sina bröder. Och Josef brast i gråt. Han grät så högt att egypterna hörde det, och faraos hov fick veta vad som hänt. Josef sade till sina bröder: ”Jag är Josef. Lever min far?” Hans bröder kunde inte svara honom, så förskräckta blev de. Då sade Josef till bröderna: ”Kom fram hit.” De gick fram till honom, och Josef sade: ”Jag är Josef, er bror, som ni sålde till Egypten. Men var inte bedrövade för att ni sålde mig hit och förebrå er ingenting. Det var för att rädda liv som Gud skickade mig hit före er.”
Bibel 2000

Dagsaktuella händelser visar på att Jakob=Israel är precis lika utsatt nu som genom hela världshistorien. Det är bara att ta fram en världskarta och se vilka stora, mäktiga land som omger Israel.

Läs mera om vad Egypten står för i bibeln

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

5 reaktioner till “Egypten”

  1. Tack, Alma-Lena! Om det går skulle jag vilja sammaföra dig som lärare med madelein i inlägget ovan som föreläser om hur det är att leva med ADHD, autism m.m. Jag kunde ingenting, innan jag träffade dessa eldsjälar, som bjuder på egna erfarenheter och barnens.
   Madeleins nästa föreläsning skall vara i Filadelfiakyrkan!

   Jag är mycket intresserad av metaforer och arbete med drömmar med tanke på Josef. Hoppas inte min Blogg blir alltför spretig.

   Carina (Malix) har berättat i en kommentar tidigare hur vetgirig hon var som barn men betraktades som störande i söndagsskolan och fick inte fråga mer eller vara med.

   Så väl mött här!

 1. Älskar berättelserna om Josef och för många många år sedan då jag hade söndagsskola så ritade jag hela Josefs historia och gjorde flanellografbilder som jag använde då jag berättade om Josef…..Tack Gunnel för bloggen… Kram

  1. Hej Ewy! Det närmar ju sig påsk, så det är bra att stanna i berättelserna om Josef som förebild till Jesus. Tack för ditt inlägg!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: