Sopa det under mattan…

Det blev en kommentar till Madelein Larsson Wollniks viktiga artikel. Den var från författaren själv ett ”Tack” till mig. Varför?
Det är jag, som skulle vilja tacka alla nya vänner inom (H)järnkoll för att ni berättat för mig om er livskamp.

Några är i 40-årsåldern och har inte fått rätt diagnos och hjälp med medicin förrän barnen blev utredda och fick diagnosen ADHD/ADD. Symtomen kunde ju mammorna sen många år tillbaka. ”Det är något, som inte stämmer! Skall barnen också bli mobbade, som vi själva blivit?”

Jobbiga mammor kanske lärarna tycker. Jobbiga ungar ouppfostrade…
En annan bok jag rekommenderar är av Carina Ikonen Nilsson:
”Jag föredrar att kalla mig impulsiv”

Vad är det då vi skall sopa under mattan? Svar: Ingenting
Inom frikyrkligheten skall allt vara så bra och det skall inte finnas några problem. Vi skall vara så positiva som frälsta. Mitt stora problem har varit framgångsteologin. Vad har jag gjort för fel, som inte får vara frisk? Vad kommer det sig, att det fortfarande är en prestigeförlust att inte orka som andra?

Det finns flera inom min grupp (H)järnkoll, som jag skulle vilja lyfta fram unga människor, som aldrig varit i jobb och inte får något heller och blir utförsäkrade. Det är en skam, att inte arbeta och göra rätt för sig fortfarande trots kännedom om funktionshinder. Det ger ingen normal självkänsla att leva på bidrag.

Bibeln har en underbar berättelse om Jonatans son, som var handikappad och fick äta i kung David hus varje dag. (Det är bäst, att jag kollar upp detta så prepositionen är rätt. Har för mig att det står ”vid kungens bord.” Återkommer i så fall till Pär.)

Klockan 13.20

2 Sam 9:3-7
David sade: ”Finns det ingen enda kvar av Sauls familj, så att jag kan vara barmhärtig mot honom liksom Gud är barmhärtig?” Siva svarade: ”En son till Jonatan lever fortfarande, han som är vanför.” David frågade var han fanns, och då berättade Siva att han bodde i Lo Devar hos Makir, Ammiels son. Kungen lät hämta honom, och så kom Mefivoshet, Jonatans son och Sauls sonson, till David. Han föll ner på sitt ansikte och hälsade underdånigt. ”Mefivoshet”, sade David, och han svarade: ”Ja, herre.” – ”Var inte rädd”, sade David, ”jag skall visa dig barmhärtighet för din far Jonatans skull. Du skall få tillbaka all mark som har tillhört din farfar Saul, och du skall alltid äta vid mitt bord.”

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

6 reaktioner till “Sopa det under mattan…”

 1. Den största anledningen till att jag sa tack är för att du hjälper mig att sprida de viktiga orden!

  Det här blogginlägget är jättebra, jag håller med dig om att det är en målgrupp man måste satsa på. Det görs en del tappra försök men då måste de alltid fokusera på sjukdom/tillstånd vilket jag i sig tycker är ett misslyckande.

  1. Jonatan var ju son till kung Saul. Saul var olydig mot Gud och fick inte vara kung längre. I dessa berättelser finns djup, som inte går att pejla på en dag. David var en herdepojk, yngst som ingen räknade med. Det var David, som inte klarade smäleken mot Israel från fienden och fällde Goljat med en sten från sin slunga – den oansenliges kamp mot det övermäktiga i Herrens namn.
   Kung Saul var avundsjuk på lille David, som blivit utsedd till kung i stället för honom. Det är ett drama som pågår alltid mellan det onda och det goda. Sauls son Jonatan och David slöt ett förbund, när David var i livsfara. Till slut handlar det om Jonatans handikappade son Mesiboset 2 Sam 4:4
   Nu måste jag läsa på bättre… Vi hörs!

 2. Det är nog det som är den största rädslan just nu. Barnen blir stora skolan över om än på kant. Stora betyder jobb betyder pengar betyder lägenhet betyder kamrater betyder …. …. …… ….. …. många bitar i kedjan som hänger ihop. och på vägen kantas den så sköra självkänslan som ibland inte ens finns. Då är det så lätt att det blir fel hittar fel umgänge fel tankar fel val fel fel fel som magnus eller va det Brasse som sa re?

 3. Madelein skrev, att nu blev hon nyfiken på att läsa bibeln, när jag skrev om Jonatans son, som var handikappad men som skulle få äta vid kungen bord varje dag.
  En period var min diagnos kroniskt ryggskott och jag klarade inte av att hjälpa till hemma i trädgården alls…
  Vad står det då i bibeln?
  ”…gräva orkar jag inte och tigga blyges jag för…”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: