Ande, själ och kropp – ”Bibelhacks”

Förra bloggen rekommenderade jag en ny liten bok: ”Bibelhacks” utan att ha läst den. När jag läst några sidor insåg jag, att den var på universitetsnivå för de bibelläsarna.

Så har jag ”appar” också och har valt ”en kvart” om dagen ur Svenska Kärnbibeln. Det låter inte mycket men är bra för min del. Som till exempel denna söndags text med tillåtelse att citera:

”Joh 3:1-8

Jesus samtalar med Nikodemus
1Bland fariséerna [i Jerusalem där Jesus och lärjungarna befann sig] fanns en man som hette Nikodemus, en ledare bland judarna. [Hans namn betyder ordagrant ”en som segrar”. Han var en av de 71 medlemmarna i Stora rådet, Sanhedrin, som var det högsta juridiska beslutsfattande organet bland judarna.] 2På natten kom han till Jesus.

[Kanske kom han på natten för att inte bli sedd tillsammans med Jesus, eller så var det för att få mer tid med Jesus. Det kan även bildligt tala om att han var bekymrad, dvs. ”i en mörk stund”. Inom judendomen är natten också förknippad med reflektion och kunskap, se Ps 19:3. Vi vet att detta samtal måste ha berört Nikodemus. Han är senare med och tar hand om Jesu kropp, se Joh 19:38-42. En lärjunge tillbringade all tid med sin lärare, så Jesu lärjungar var troligen också med. Samtalet måste ha etsat sig fast i den unge Johannes minne eftersom han tar med det här i sitt evangelium.]

Är du mer än en god lärare?
Nikodemus [inleder dialogen med Jesus och] sa: ”Rabbi (min lärare), vi vet (har förstått eftersom vi sett allt du gjort) att du är sänd från Gud som en lärare, för ingen kan göra dessa tecken (under, mirakler) som du gör, om inte Gud är med honom.”

3[Nikodemus använde frasen ”vi” men] Jesus svarade honom [och blir personlig]:

”Med all säkerhet (amen, amen) säger jag dig:

Om en människa inte är född på nytt (från ovan)
    kan hon inte se (ha en klar förståelse av) Guds rike.”

Hur blir man född på nytt?
4Nikodemus svarade: ”Hur kan någon (ordagrant: ´en människa´) födas när han är gammal (gråhårig)? Han kan väl inte komma in i sin mors mage och födas igen, eller hur [det är ju omöjligt]?”

5Jesus svarade:

”Med all säkerhet (amen, amen) säger jag dig: Om inte en människa har blivit född av vatten och (det vill säga) Ande (vind), kan hon inte komma in i Guds rike.

[Ibland har ‘vatten’ tolkats som en referens till vattendopet eller den naturliga födseln, men det är inte troligt. I samtalet med Nikodemus väger Skriftens egna definitioner av ‘vatten och Ande’ tungt. Jesus tillrättavisar Nikodemus just för att han inte ser de sambanden, se vers 10. Vatten och Ande används synonymt iJes 44:3. Samma parallell finns även iHes 36:25-27där vattnet också symboliserar en andlig förnyelse – Gud ska tvätta Israels folk rena och ge dem ett nytt hjärta och fylla dem med sin Ande. I nästa kapitel finns kopplingen mellan Ande och vind, seHes 37:9. Det stämmer överens med parallellerna i vers 3, 7 och 8. I nästa kapitel används vatten också som en bild på andligt liv, seJoh 4:13.]

6Det som är fött av kött (mänsklig natur) är kött, och det som är fött av Anden är ande. 7Var inte förvånad (börja inte spekulera på ett omoget sätt) över att jag [bokstavligen] sa: ‘Ni alla [du Nikodemus, ni fariséer och judar, ja alla människor] måste födas på nytt (från ovan).’ 8Vinden (anden) blåser vart den vill och du hör dess sus (röst, ton), men du vet inte varifrån den kommer eller vart den är på väg. På samma sätt är det med alla som är födda av Anden.”

[Det grekiska ordet pneuma betyder både vind och ande. Jesus använder ordets dubbla betydelse i en liknelse där ett naturligt fenomen illustrerar en andlig verklighet. På samma sätt som vi inte kan se eller kontrollera vinden, kan vi ändå se dess verkningar och höra den. Nikodemus verkade ha tolkat det Jesus sa på ett rent fysiskt plan.]” Slut citat

Som ett försök till sammanfattning av hela bloggens ämne så gäller det kroppen, som fick en defekt i ryggraden före tonåren. Den var synlig för läkare under tiden i realskolan. Symtomen var, att jag inte orkade läsa, som jag borde. Alla fina betyg från folkskolan sjönk som stenar i vatten. Så blev jag 20 år och var färdig med ett år på sjuksköterskeskola och fick en psykiatrisk diagnos, som skulle vara för livet. Så fick jag omskolning till arbetsterapeut och nös på en kafferast, när jag stod böjd över ett bord och läste en tidning. Där kom det första stora ryggskottet! En skicklig ortoped var i tjänst och kunde berätta allt om min rygg, som jag kunde förut i princip men inte blivit trodd.

Ande, psyke och kropp! Plus min stora envishet att vilja ha rätt. ”Vad var det jag sa? Varför trodde ni inte på mina ord? Varför trodde ni inte på min mammas kunskap om mig?”

För den som älskar Gud samverkar allt till det bästa för dem som är kallade. Står det inte så? Finns det ett sammanhang – en poäng till slut? Jo, jag har ältat och ältat, tjatat om mitt för mycket. Nu är det vägs ände! Sjukvården skall få veta, att jag hör ihop och att Guds kunskap om människan fattas!

Jo, det tänker jag få fram på något sätt.

”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ? Och vad kan en människa ge till lösen för sin själ?”

De orden av Jesus fick jag som minnesvers av min konfirmationslärare. Visst har jag berättat, att det var han som fick köra mig till sinnessjukhuset Restad, Vänersborg år 1956? Det hade jag inget emot. Det var inte mot min vilja! Jag var dödstrött och mager…

Ande, psyke och kropp. Innan den dagen i september månad var jag född på nytt genom tro på Jesus till ett levande hopp och Guds barn enligt bibeln.

101 Bibelhacks…

Det var väl, att den boken inte fanns, när jag letade efter tröst och förståelse lite här och lite där…

Som blev understrykningar. Som blev ledstjärnor: ”Jag vill hjälpa dig och undervisa dig om den väg du skall vandra Jag vill ge dig råd och låta mitt öga vaka över dig.”

”Jag vill hela dig…”

Författare: Gunnel Bergstrand

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Ande, själ och kropp – ”Bibelhacks””

  1. Usch för en så bräcklig rygg!

    Boken verkar vara jättebra för dig så ge den en chans till! du är ju Bibelnörd liksom jag- och envis!

    Mikael Karlendal som aldrig svarade på dina kommentarer, hur positiva de än var, har slutat blogga. Men du hänger envist kvar. Det är ett äremärke att inte ge uppi

    1. Boken är mycket bra, Alma-Lena! Jag har kommit över de första sidorna. Jag har från ungdomen läst bibeln, som en inte skall läsa och strukit under ”goa” verser. Å andra sidan fick jag uppskattning över att vara ärlig här på bloggen. Nu kan jag som sagt stanna i Uppenbarelseboken länge. Som kvinna har jag rätt att berätta vad Paulus eller Jeremia eller de andra sagt och gjort…
      Kanske någon mer vågar fråga sig fram som jag gjort.

      1. Helt rätt, och de första kristna hade inga teologiprpfessorer att fråga, de fick fråga varandra och fundera tillsammans. Och MÅÅÅNGA av dem var kvinnor. Tex de som först mötte den uppståndne, de fick nog många frågor av männen runt omkring.

Kommentarer är stängda.