Svar på tal

Vi var inne på vårt fjärde år tillsammans på heltid pojken och jag. Barn ser allt men kommenterar inte allt tydligen. Plötsligt utan föregående orsak sa han:
 
"Åsså feck bibeln en köss!"
 
Vad var detta, som skulle kommenteras av mina vanor eller ovanor? Jag måste tänka till. Nu dyker minnet upp närmare 30 år senare. Kunde det vara så, att han som fosterbarn skulle lära sig att ifrågasätta mig och hitta alla mina svaga punkter? Den gången hade jag inget svar. Jag bara undrade inom mig, när han sett mig trycka bibeln till mina läppar.
"Kyssar give han mig av sin mun." Ordet utgår ur Guds mun.  Jag hade tydligen svarat med att trycka bibeln till mina läppar. Kärleken mellan oss var ömsesidig men Gud har älskat först. Sen har jag svarat. Och fortsätter att trycka bibeln till mina läppar ibland.
 
Det är slutdebatterat för min del tror jag i rätt eller fel, även om jag har rätt. Jag har farit så illa dessa 10 år i olika kristna debatter och säkert gjort andra illa också tyvärr. Nu är det som det är. Även bekännande kristna har olika uppfattningar om bibeln och olika attityd till den. Den ena debattmöjligheten efter den andra har blivit stängd eller självdött på grund av bristande kunskap och intresse. Vilket år bloggandet började vet jag inte. Tydligen ersätter det mycket av olika debattforum. Den som har en Blogg är sin egen webbmaster.
 
I "Majas bibelblogg" finns en fortsättning som heter "Fjärde väggen".  Där har jag hittat två sympatiska män från tidigare debatter. Jonatan Mattsson är präst och har gett mig svar på tal. Detta tar jag mig friheten att citera, eftersom det är jag som provocerat fram hans svar:
 

Jonatan skrev:

"Gunnel:

En religion, en institution eller en helig skrift som inte tål att ifrågasättas är knappast värd att tro på, menar jag. I synnerhet inte när det finns sådant som förtjänar att ifrågasättas. Bibeln är inte nerfaxad från Himlen. Det är en bok skriven av människor, för människor – med mänskliga ord. Texterna präglas av sina författares tankar, värderingar och religiösa övertygelser på gott och ont.

Jonas Gardells ”Om Gud” handlar om betydligt mer än krigsguden i Josua. Boken behandlar ju hur Israels Gud förändras, byter karaktär, utvecklas i takt med att omständigheterna för folket förändras. Det är bara en del av boken som berör Jahvé Sebaot, härskarornas Gud, som beordrar massmord på folk som står ivägen f ör Israels invasion.
Gardell blir dessutom upphöjd till hedersdoktor för sitt gedigna arbete i teologi och exegetik!
Han HAR presterat ett gediget arbete. Hans böcker sammanfattar och populariserar mycket som varit välbekant för akademiska teologer sedan länge och har lyckats föra ut det till en betydligt bredare läskrets. Väl värt en hedersgrad, tycker jag."
Slut citat

Slut på "Svar på tal". Jag har inga akademiska kunskaper. Tron är en gåva, som jag förvaltar.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Svar på tal”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: