Lärjungar – inte Volontärer

”Gå därför ut och gör alla till lärjungar!” Matt 28:19

Det är Jesu missionsbefallning. Inte något annat. Så vi backar till första påsken i Jerusalem då de två lärjungarna lämnade allt obegripligt bakom sig. Luk 24:13-31

Den namnlösa är du eller jag. Vi får vara hur nertyngda som helst av det som mött oss och frågande inför framtiden. Vi får prata om allt som skett och att vi trodde… Främlingen dyker upp vid vår sida.

Jesus är överallt i skrifterna enligt honom själv. Vi är tröga till att tro! Nu är jag själv i 1 Mos 37 och tillbaka i tankar om att följa blodfläckarna.

Så vi backar till denna röra med alla bihustrur. Det står inget om att Laban hade en relation med Gud! Han levde efter sin omgivnings sätt att leva och den äldsta skulle giftas bort först. Hon var inte vacker! 1 Mos 29

Jag vågar se, att Jakob förebildar Jesus, som arbetade som en slav i sju år för att få sin älskade ”Rakel”! ”Tjänare” i grundtexten kan även betyda ”slav”. Jesus utblottade sig själv och blev lydig intill döden på ett kors. Han älskar inte bara ”Rakel”, som jag ser som Israel utan även hedningarna i ”Lea”. Pröva detta. Sen blir det lättare att förstå röran med de tolv sönerna med hustrur och bihustrur. Av all denna röra sluter HERREN senare ett förbund med sig själv! Oss till godo.

Josef hade vallat fåren tillsammans med Bilha och Silpas söner – sin fars hustrur. Sen vill jag visa på ”deras far” i detta kapitel 1 Mos 37 alltså alla tolv sönernas far Israel! Längre in i kapitlet står det att en av sönerna Ruben ville rädda Josef undan döden, så han kunde komma hem till ”sin far”. i NT finns en lärjunge som ville rädda Jesus från döden.

”Ingalunda skall detta ske dig!”

Titta på detta och jämför med Jesus i Joh kap 8 där judarna påstår, att de har Abraham till far minsann! Hatet mot Jesus avslöjar något annat! Jfr detta med Rut och Orpa som stod i samma situation och fick välja att följa eller inte följa. (Ruts bok i bibeln.)

Guds välsignelse!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Lärjungar – inte Volontärer”

 1. Hej du som följer min blogg!
  Nu är det så att datorer uppgraderas automatiskt. Efter den senaste fick jag problem, att jag skulle logga in manuellt till min blogg och hade glömt kombinationen. Gamla E-postadressen går inte att ta bort. Sen strulade jag till det själv och har låst ute mig. Klarar inte ett samtal med WordPress maskiner. Breven ser så personliga ut med namnunderskrift och möjlighet att svara i en ruta. Inget hjälper. De svarar ”go´da yxskaft” varje gång.
  Vänliga hälsningar
  Gunnel Bergstrand

 2. Jag förstår din analogi, men att Lea skulle vara hedning? Hon är ju Rakels syster och Jakobs förstakusin. Bilha och Silpa är väl snarare en symbol för dessa, slavbarnen deras blir ju räknade prceis som lika mycket värda som Leas och Rakels barn. Döttrar lär det väl ha funnits fler än Dina, men de räknas uppenbarligen inte.

  Därför känner jag att Jakobs röriga familjeliv är lite långsökt som bild av Jesu kärlek. Däremot detta att slavbarnen får samma status är en fin bild av Guds rike. Ismael fick ju inte samma status som Isak, så det blir bättre, uppenbarelsen blir större. Isak är också den enda monogama patriarken och de enda barnen är tvillingar.

  Men det blir ändå en strid mellan bröderna Jakob och Esau. Kanske är det Isak som fostrat Jakob till att ge alla barn samma status, varnad av sin familjs exempel, slavbarn och fria barn lika-i så fall lyssnade inte Jakob så bra eftersom han favoriserade barnen med Rakel ochså skapade sorg och splittring i familjen.

  1. Hej Alma-Lena! Så fint att du svarat på mitt kaos. Det är inte lätt att blogga utan gensvar. Som jag försöker tänka så är det, att Gud tänker ut vad göras kan. Om Lea var äldst och inte vacker, så var ju seden ändå att den äldsta borde efterfrågas först av någon rik. Esau borde få förstfödslorätten men försmådde den och lät sig luras. Gud välsignar Jakob trots hans falskhet. Här kommer ju nåden fram – ingen karaktär, inget att berömma sig av. Jakob släpper inte sin far och farfars Gud!

   Jag undrar varför Sara måste vara barnlös fram till 90 års ålder. Och varför måste Rakel vara barnlös så längre? Just nu följer jag Josef som förebild till Jesus och är i 1 Mos 39

   I min blogg har det blivit konstiga avbrott gång på gång.
   Hoppas jag hittar hjälp att nå min blogg på något sätt. Nu fungerar ju detta, Alma-Lena! Jag har saknat dig!
   Hälsningar Gunnel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: