Fundamentalist och fanatiker

Det är många år sen, som jag blev kallad för fundamentalist. Det var mer än en gång och det obehagliga var, att jag inte förstod innebörden av ordet. Så jag haffade en språklärare och ställde frågan. Hon gav mig det enkla svaret att fundament betyder grund. Om jag blev kallad för fundamentalist kunde jag vara glad. Det vill säga, att Jesus är den enda grund som kan läggas och som redan är lagd en gång för alla.

Det förutsätter naturligtvis att den som fick frågan kan sin bibel. ”Ty en annan grund kan ingen lägga än den som är lagd Jesus Kristus.” 1 Kor 3:11  Som sagt.

Erkänner att jag är snarstucken men det var ändå svårare att fatta innebörden av ”fanatiker” på mig. Är jag fanatiker därför att jag älskar bibeln? Undrar just om det inte är några bibelverser från söndagsskolan, som fattas en mörk kväll i Sverige? Det är väl fler än jag, som tar åt oss och blir ledsna över den kunskap som saknas?

Jesus sa med all rätt att frälsningen kommer från judarna. Det är bara fyra ord att lära in och kunna utantill. ”- frälsningen kommer från judarna.” Joh. 4:22    Jag tänker på hur politikerna krånglar till det och inte kan krångla sig ur all sin okunskap. Det finns inget annat folk i världen, som varit så noga med sin historia och fört sina släktregister som Israels folk. Jesus kommer inte ur Levi stam, som var en prästsläkt. Han kommer ur Juda stam av Davids hus. Han kommer på ett omöjligt sätt. Helig ande kom över jungfrun Maria och hon blev havande. Han kommer via ett löfte till Abraham och Sara som var överårig och när hennes moderliv var som dött. Den vägen tog Gud och Melkisedek hade inte heller han ursprung, som gick att förklara biologiskt. Han en av tre som kom med bud till Abraham…

Nu är vi där! Räddningen för hela världen kom från Gud via Jesus Kristus. Han är av Juda stam, av Davids hus och Isak är löftessonen till Abraham och Sara i släktledet bakåt. Detta poängteras som frälsningshistoria, att en människa kan vara född till frihet genom den vägen eller född till slaveri på ett naturligt biologiskt möjligt sätt som Hagar erbjöd. Född enligt köttet eller genom ande. Obegripligt för den som inte vill ha historiens Gud, Israels Gud och vår Gud. Gal 4:23  (Araber kan bli födda på nytt genom helig ande och tro på Jesus Kristus.)

Jag är precis tvungen att prata för mig själv i kväll. Så upprörande har det varit i dag på Facebook med alla länkar till politikers utlåtanden, som blivit missförstådda och tagna ur sitt sammanhang.

Och Israel skall inte vara så snarstuckna. Tydligen.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: