Ordens källa

Gick det att förstå den förra min egna bloggpost? Om inte så gör jag ett nytt försök med en lokal karta. Min mor Anna var i centrum i familjen med sex barn, inneboende och hyresgäster. Hon hade sin arbetsplats i hemmet alldeles bredvid köket. Där stod telefonväxeln monterad mitt på golvet, skrivbord och fina hyllor för lyxblanketter. Den stora tydliga kartan över alla hushåll inom 2 kilometers avstånd finns inte kvar tyvärr. Det kostade lite extra att få telegram utburna utanför denna radie. Som sagt förut: ingen av oss syskon klarade att ta fågelvägen för att bära ut dessa telegram.

Så jag fick hitta på ett knep för att visa på mitt eget ”tänk”…

bjorke-karta-001

Detta område kan jag och vet var jag vandrat i skogen för att hitta en fattig familjs källa direkt på marken. Källargrunden fanns kvar delvis men boplatsen var svår att hitta. En källa, som inte används förlorar sitt friska vatten. Det är så här jag läst min bibel med hjälp av en skolatlas. Jag har vandrat med Abraham via en kartbok. Syskongräl kan jag hemifrån på lokal nivå. Sen var det bara att förstora grälen mellan Abrahams tjänare och Abimeleks tjänare om vems källan var. 1 Mos 21:22-32  De grälade om större viktigare ting än vi småsyskon kunde göra. Det är en stor fördel att ha vuxit upp på landet, när jag vill läsa bibeln. Jag har lyssnat på samtalen om brist på vatten och svårigheten att hitta rätt ställe att leta efter en källåder. Jag klarade mig väldigt länge utan dessa akademiska studier i exegetik och teologi. Syskongräl kan jag hemifrån. ”Syskongräl” angående bibeltolkningar på nätet, klarar jag inte. Nu är det sagt. Det var länge sen jag hänvisade till ”Allt mellan himmel och jord” – Stefan Swärds blogg.

Jag vet, att det finns många utombibliska böcker och stor vetenskaplig forskning i olika ämnen. För mig räcker det långt att veta, att Herren är den förste och den siste alfa och omega. För mig räcker det väldigt långt att få studera kartor eller kända bibellärares böcker bredvid olika bibelöversättningar på svenska språket. Jag vill inte bråka längre med unga om rätt eller fel.

”Han sände sitt ord och botade dem.” Vem kan säga emot detta? Antingen förkastar en Herrens undervisning och lyssnar inte eller också kan en ödmjuka sig och ta emot undervisningen. Om det handlar den mest lästa bloggposten av mina – om kvinnan vid Jakobs brunn i samtal med Jesus.

”ORDET blev kött och tog sin boning bland oss.” Vem kan säga emot det? ”Om någon törstar så kom till mig och drick…” Vem kan säga emot att Jesus är livets vatten?

Hur skall jag klara av att berätta om alla dessa brunnar? Hur skall jag klara av att bevisa, att Jesus sa till de skriftlärde, att Abraham hade sett hans dag. De  trotsade med att han inte fyllt 50 år ens och kunde påstå något sådant. Sanningen skall göra oss fria. Antingen Gud som fader eller inte. Men Abrahams barn blir inte vem som helst minsann…

Han har tältat bland oss som ORDET från Gud. Han är fortfarande ordens källa. Psalt 119

(Mor Annas luftburna kontaktmöjligheter på hennes tid bland andra)

Annas facebookkontakter 001.jpg

 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: