Hon biter huvudet av skammen…

Ja, så står det på baksidan av min bok. Baksidans text är visst viktig för försäljningen. Någon annan bör rekommendera boken. Det är inte fint att rekommendera sig själv. Och märkligt att behöva skriva om sig i tredje person dessutom…

Nu har hon varit på en filmfestival under tre dagar i Göteborg kallad: ”Driving us crazy” med människor från hela världen, som talar engelska. Hon behärskar inte det språket men satt där i en låg, mjuk, röd fåtölj på Stora Teatern timma efter timma och tolkade filmerna. Några svenskar fanns på festivalen att fråga: ”Vad sa de?”

Lördag eftermiddag gav hon visst upp utan att förstå språket. Det var när den viktigaste filmen skulle komma för henne, som skrivit boken: ”Pat. är frisk och pigg för övrigt”. Hon var trött i sitt huvud och i sin dåliga rygg och ville hem till sängen. Men blev haffad av en dam runt 75 år, som bad om ett samtal. Hon bad om att få tala om skam och skuld. En man la sig i samtalet och sa, att det inte är detsamma.

Nähä. Då fick det bli kaffe till ett sådant samtal och där nere i foajén satt hon, som varit inlåst tre år från det att hon var 19 år. Stämplad med diagnosen schizofreni. Hon satt med en annan, som var okänd tills vidare. Under tiden rullade den andras dokumentär Kings Park i teatersalongen på en stor biografduk. Precis på samma duk som en helsvensk historia rullat på morgonen.

Vart vill jag komma? Jo, nu är det högt tid att fråga igen och igen:

Är det jag som skall skämmas? Är det hon Lucy Winer, som skall skämmas eller Dorothy? Eller tusentals andra slarvigt diagnostiserade och inlåsta?

Filmfestivalen ”Driving us crazy” är över och jag har tittat på Lucy Winers film fyra gånger från en DVD därför att jag vill förstå vad de olika personerna säger. Bilderna fattar jag! Fjärde gången satt en av mina vänner bredvid mig och översatte engelskan.

Det är mycket som går att förstå utan att behärska engelskan. Jag förstår bibliskan lite bättre. Jesus sade: ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ. Vad kan en människa ge till lösen för sin själ?” Citat fritt ur minnet

Själen är det viktigaste en människa har fått.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: