Jakobs tolv söner

En känd komiker berättade för en tidningsreporter, om jag inte fattade fel, att den mest meningslösa kunskap han hade var ramsan på Jakobs tolv söner. Den kunde han fortfarande.
Vi är några till som kan räkna upp de tolv ur minnet:
Ruben, Simon, Levi, Juda, Dan, Naftali, Gad, Aser, Isaskar, Sebulon, Josef och Benjamin.
 
Tänk, om det inte är så meninglöst, som det ser ut att kunna dessa namn? Tänk, om några fler hade fortsatt studierna i bibelns berättelser! Då hade det funnits en bättre referensram till det, som sker idag.
 
Nordväst om staden Nablus på Västbanken ligger Sykar det som i bibelberättelserna hette Sikem. För snart 2000 år sen måste Jesus ta vägen genom det landskap, som kallades Samarien för att komma till Galileen. Judarna brukade inte gå den vägen utan gick på andra sidan Jordan. Det var och är en gammal ovänskap. Där kommer alla Jakobs söners familjer in som fick olika områden av Kanaans land en gång i tiden.
 
Jakobs brunn ligger i en dalgång med berget Gerissim på ena sidan och berget Ebal på den andra. Då går vi bibelhistoriskt så långt tillbaka i tiden som omkring år 1400 före Kristus. Det finns lite olika uppgifter.
Från berget Gerissim skulle välsignelsen läsas, när Israel intog löfteslandet och från berget Ebal skulle förbannelsen läsas. Det var fråga om konsekvenser om Israels folk ville lyssna till Herrens röst eller konsekvenserna av om de inte ville lyssna. Om detta står det att läsa i 5 Mosebok kapitel 11 och Josua kapitel 8.
 
Jesus var till innan jordens grund var lagd och kunde sin och folkets historia. Den samariska kvinnan, som kom för att hämta vatten vid Jakobs brunn kunde också sin historia och de två hade ett enskilt, ovanligt samtal. Jesu lärjungar hade gått för att handla mat i byn intill. Det fjärde kapitlet i Johannes evagelium är dagsaktuellt. Källan ligger på Västbanken och Jesus är den samme och kan allas historia bakåt i tiden. Han kunde inte bara kvinnans dåvarande historia med fem olika män och den sjätte, som inte var hennes. Bibelforskare menar att Jesus också syftade på samariernas historia, där de övergav sin ende Gud för andra folks gudar. Det kan man läsa om i 2 Kungaboken kapitel 17.
 
Senare efter Abrahams tid vandrade hans barnbarnsbarn Josef vid Sikem och frågade efter sina bröder. Josef är en förebild till Jesus och vi befinner oss allra minst sagt på historisk mark. Jag ”länkar” dit. 1 Mosebok kapitel 37.
 
För att kunna förstå dagens händelser är det nödvändigt med bibelkunskap. Josef blev inte dödad. Men Jesus måste lida alla kval för vår skull och till sist döden.
Döden kunde inte behålla honom enligt skrifterna. Han segrade över både synden och döden, uppstod från de döda och sitter nu på faderns högra sida……
……för att komma tillbaka och döma rättvist.

Rättelse idag 2 dec 2011 på tiden mellan Abraham och hans barnbarnsbarn Josef, som jag skrivit fel 1 juni 2010. ”Senare” står det nu…

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

6 reaktioner till “Jakobs tolv söner”

 1. Precis detta har jag läst idag i boken; Israel i fokus av Gösta Lindahl. Intressant.

 2. Bibelns berättelser är lika aktuella idag. Texterna handlar om DÅ, SEN, NU och FRAMTIDEN. Och detta tack vare att det är Guds ord inspirerat av den helige ande och skrivet av vanliga och ovanliga redskap…..

  1. Förlåt, Alma-Lena, att jag inte sett upp och läst din kommentar och länk förrrän nu. Eller har jag skrivit privat?
   Vågar du ett samtal om vad som står i bibeltexten och vad som läses in men som inte står där? Rut kap 3 och 4
   Det är många år sen en ung tjej vågade fråga om sex i tidningen Sändaren mellan Rut och Boas första natten. Var står det i texten, att de hade sex första natten? I 1917 års översättning kommer det fram fyra gånger, att Rut låg vid Boas fötter under hans mantel. I Bibel 2000 har översättarna ändrat de två senare uttrycken av de fyra.
   Enligt dagens sätt att leva skulle ju feministteologin må bra av att Rut tog initiativ och la sig i Boas säng och blev med barn. Så står det inte och det finns kunskaper om hur en blivande brud gjordes i ordning. Mannen kunde också de viktiga förberedelserna.
   Var står det i bibeltexterna att Tamar var prostituerad?

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: