Nu blommar trappan!

Det kom ett litet skratt från min kusin Ruth, när hon levde en gång. Vi hade olika syn på trappan upp från trädgården till boningshuset. Hon visste hur mycket arbete det var att hålla den ren från mossa. Jag såg bara det vackra, att det fanns små vita blommor lite överallt mellan stegen och njöt: ”Nu blommar trappan!” Hon visste och tänkte på att det var dags igen med allt arbetet. Nu blommar trappan och jag njuter. Jag behöver inte bry mig längre om allt arbete som andra har haft före mig.

En gång blev det ett stort rabalder. Skulle det få stå ”stege” som förut eller skulle det få stå ”trappa” i den nya bibelöversättningen angående Jakobs dröm vid Betel? Han såg ju en stege, som ledde ända från jorden upp till himlen! Guds änglar gick upp och ner för den. Det kom en provöversättning år 1991 över tre bibelböcker. I den finns en not till 1 Moseboken 28:12

”trappa Det hebreiska ordet, som bara förekommer på ett enda ställe i GT, betyder sannolikt ”ramp” eller ”trappa”. Bakgrunden till dess användning här kan tänkas vara tempeltornen i Babylon (zikkuraterna). De hade en trappa som ledde upp till ett litet tempel högst uppe på tornet och symboliserade enligt babylonisk uppfattning förbindelsen mellan himmel och jord; se not till 11:4 och jfr nedan v.17.” Slut på noten

I Johannes evangelium kapitel 1:51 säger Jesus själv till Natanael och de andra: ”Sannerligen, jag säger er: ni skall få se himlen öppen och Guds änglar stiga upp och ner över Människosonen.”

En gång hade jag besök från Skåne och Malmö och bjöd på en biltur i centrala Göteborg. Det var hennes hemstad men inte min och jag lyssnade på hennes berättelser. Så kom det: ”Jag tycker om Malmö också med det är så platt i Skåne. Här är så vackra trappor mellan stenhusen. En trappa leder någonstans.”

Och nu blommar trappan på Fårdala. Den leder upp till mina kusiners föräldrahem, när de levde. Jag slapp allt arbete med att hålla den i ordning och fri från mossa. Vi kan ha olika uppfattningar. Nu får det vara olika tolkningar till och med från grundtexten, om det skall heta ”stege” eller ”trappa” i Jakobs dröm vid Betel. Drömmen gick i uppfyllelse och förbindelsen finns kvar ända från jorden till himlen.

”Då förvandlade du min klagan i fröjdesprång; du klädde av mig sorgens dräkt och omgjordade mig med glädje.” Psaltaren 30:12 enligt 1917 års översättning

”Du vände min dödsklagan i dans, du tog av mig sorgens dräkt och klädde mig i glädje.” Bibel 2000

En trappa leder någonstans – till fadershuset.

trappan-06

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Nu blommar trappan!”

  1. Gunnel,

    Fin bloggpost.

    Min trädgård är vildvuxen. Grannarna surnar för de ser inte vad jag ser. Jag ser alla slags växer. Blommor, örter, buskar som kommit tillbaka då de fått vara i fred från moderna gräsklippare. Jag älskar växtligheten medan grannarna klipper sitt döda gräs med nagelsax. Till hösten ska jag slå min trrädgård med lie. Kanske gallra lite så att alla arter får den luft de behöver. Om jag får tid nångång ska jag skriva skyltar med växtnamnen och sätta upp vid respektive växt. Som en botanisk trädgård. Det kommer reta grannarna men det är en god kamp att stå upp för det naturliga:)

    /Ulrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: