Den 22:e dec. 2014 Gud eller Allah i Sverige

Nytt blad i samma ämne: Gud eller Allah i Sverige. ”Det som är skrivet på nätet är offentligt.” Jag behöver inte fråga om lov för att citera från Facebook. Om Gud och Allah är samma fast olika språk, då fattas det bibelkunskap! Där fortsätter jag från igår och förrgår…

Jag vet på ett ungefär vad en religionsdialog betyder. Igår fanns det en timmas program i TV1 klockan 20: ”Runda bordet: religion”.

Företrädare för de största religionerna var ärkebiskop Antje Jackelén från Svenska Kyrkan; Awad Olwan, iman från muslimska föreningen i Nacka; Maynard Gerber, kantor i judiska församlingen i Stockholm; Trudy Fredriksson, ordföranden i Sveriges buddhistiska samarbetsråd; och Willy Pfändner, hindu.

Programmet förlöpte precis som jag minns TV-programmen i samma ämne med Per-Arne Axelsson som samtalsledare. Igår kom frågorna skrivna på skylt, så vi kunde följa dem utan en programledare. I samtalet mellan ärkebiskop Antje Jackelén och Marcus Birro på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg var det en frisk fläkt och spänning. Igår var alla precis lika väluppfostrade och avbröt inte varandra eller höjde tonläget. Allt var så vänligt.

Är Kristendomen så totalt urvattnad och utan källanvisningar? Är Allah så vänlig och kärleksfull enligt Koranen, att vi kan ha gudstjänster inom samma byggnad? Är det bara lite dialog som fattas?

Runda bordet: Religion

Det är natt och jag är bara uppe en stund och hostar. Igår såg jag hela musikalen från Smyrnakyrkan, Göteborg, i söndags i repris. Den finns som video i förra bloggposten. Vi fick veta, att det finns 40 olika nationaliteter bland församlingens medlemmar. De har olika språk, kommer från olika kulturer men har vi olika namn på den Gud vi tillber?

Har vi 40 olika bilder av Gud fast färgade av olika kulturer inom samma församling? Vad innebär åsiktsfrihet?

 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: