Det är ock skrivet…

Nu får det bli 1917 års översättning av bibelcitat. Satan hade fört Jesus ut i öknen för att fresta honom under 40 dagar. Och gjorde det också genom citat från skrifterna. Samma system används idag också genom att citera en halv vers. Då fanns inte versindelning, som vi har. Vi förstår i alla fall detta att rycka något ur sitt sammanhang och sen vinkla åt ett annat håll.
De små orden är etsade in i mitt minne ”det står ock skrivet” eller ”enligt skrifterna” som Jesus visade på. Det är fråga om en helhet. Det är fråga om en summa som är sanning. Vår kunskap är ett styckverk. Ju fortare vi accepterar detta ju bättre. Det finns en kunskap som är i Kristus. Den tål att prövas! Det är tillåtet att undra över hur detta går ihop.

Mina undringar är över 50 år. Ibland glimmar det till och jag får hjälp från oväntat håll. Som detta med män och ämbete att få förkunna Guds ord, den fria viljan eller ”en annan skall föra dig dit du icke vill”. Har jag som kvinna rätt att förkunna Guds ord? Hade Judas någon fri vilja? Tänk, så många som gömt sig bakom en dubbel förutbestämmelse! Judas var glad i pengar står det också. Det var väl ändå inte förutbestämt?
”Hans ämbete tage en annan,” står det inte så efteråt. Kan någon ha ett ämbete och bli fråntagen det?

Vart vill jag komma? Jo, jag har dammsugit böckerna i mina bokhyllor, där det blir som mest dammiga. Det går inte att veta vilka böcker jag samlat på mig. En bok köpt på en Sekund Hand kom fram om Tabernaklet. ”Den lade jag för sig.”
En pastor från Indien hade bibelstudier i Filadelfia, Stockholm år 1935 som stenograferades. Så kom boken ut år 1936. Står det samma tolkning av tabernaklet i öknen som den missionär Wilhelm Bergling skrev om 30 år senare? Wilhelm Bergling betonar, att om man tolkar fel, så kommer man inte längre. Då blir det stopp. För visst kan man undra var de får allt ifrån?

Precis där är jag i mina funderingar. Hur kan man bygga en ny kyrka utan att följa ritningarna? Kyrka och församling är ett ord nu i Bibel 2000:s översättning. Så när som på pingstdagen när församlingen var utomhus, rörlig och utan byggnad – utan olika tolkningar. Visst är det så att tabernaklet i öknen hörde till historien redan den första pingstdagen med en mönsterritning som är från den ursprungliga tanken. Byggarbetare som fuskar med ritningarna blir inte godkänt som bygge eller underkänt så småningom som fuskbygge.

Allt i tabernaklet enligt bibelforskarna pekar fram mot Jesus – varenda detalj skriver de. Då är vi där igen detta med altare, som är rena konstverk i många kyrkor. Är det ett ämbete för någon att ställa sig framför det? Googla på altare. Finns där något om Jesus? Hur kan bibelforskare veta vad akasieträd står för eller koppar? Horn står för styrka och kraft i bibeln. Ja, då är det bara att söka på alla ställena och se, att där finns något om frälsning i sammanhanget. Finns det bara ett enda namn givet under himlen i vilket det finns frälsning? Kan ”offer” syfta på någon annan än att vissa tar på sig en egen offerroll?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: