Huset som blev ett hem

Huset var nybyggt år 1919, när min far kom till bygden. Det stod där naket och kalt utan en enda buske eller ett  träd och med mycket åkerjord bakom. Så såg det ut enligt ett gammalt foto från den tiden. Järnvägen Nossebro – Trollhättan var klar och unga människor fulla av livslust och energi satsade på egna hem och industrier. Min mor skickade med en bibelvers som färdkost till den okända platsen:

”Se, jag skall sända en ängel framför dig, som skall bevara dig på vägen och föra dig till den plats som jag har utsett.”
2 Mosebok 23:20

Kan detta vara möjligt och aktuellt över tretusen år senare än som det blev nertecknat? I vart fall fick jag syn på bibelversen i min mors bibel år 1987, när min far blivit nästan 95 år och skulle dö. Då frågade jag honom och fick berättelsen. Två unga människor hade tagit fasta på Guds ledning och hjälp. Den höll livet ut genom alla prövningar och all glädje.

Mor Anna
Mor Anna bland blommorna som far planterade

De hade ett annat hem också, som de kallade sitt andliga hem. När min far dog fanns ingen mer i den församlingen och Missionskyrkan revs. Nu har jag varit utan internetuppkoppling över en månad och hunnit tänka över mitt bloggande och besök i andras bloggar. Det finns inte så mycket intresse för bibelstudier, som det var i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Då fanns det läsare. När mitt föräldrahem var sålt och Missionskyrkan riven började mitt intresse för bygden och hur frikyrkoförsamlingen hade kommit till. I Bibel 2000 är ”församling” konsekvent utbytt mot ”kyrka”. De ger inte alls samma associationer. Vem reagerar?

Idag är det Kristi Himmelfärdsdag och jag har fått tillbaka min dator och möjlighet till monolog. (?)

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Huset som blev ett hem”

  1. Ja, vad gäller Bibel 2000 så lär, vad jag har hört, den text som kan syfta till att peka mot frälsningen, vara ersatt med en alternativ tolkning. Allt enligt liberalteologiskt mönster. Att tro att Skriften är inspirerad av Gud verkar vara mycket farligt.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: