Vad är en kyrka?

Frågan blir mer intressant för varje dag. Det beror ju på att jag följt bloggen ”Fjärde väggen” sen start. Nu tar en nättidning ”Evangelium” fart. Mitt intresse för ”kyrkan” blir större och större. Min barndoms kyrka var en gång en del av profilen i ett samhälle, som byggdes upp på grund av en smalspårig järnväg VGJ mellan Nossebro och Trollhättan. En kyrka kan rivas, när siste medlemmen dör. Det yttre skalet kan dö men kyrkan som församling kan aldrig dö. Den lever vidare.

Min barndoms kyrka byggd i sten står orubbligt kvar sen tiden före digerdöden. Antagligen dog invånarna ut men kyrkan fanns kvar och blev så småningom upptäckt. Eller också är detta en sägen. Kyrkan får heta kyrka men en församling får inte vara hur liten som helst utan måste bli hopslagen med nästa kyrka. Två kyrkor av sten kan inte bli en kyrka av sten. Ändå har kyrka inget annat ord i grekiska språket än församling.

Där kommer det brännbara in att kyrkan får sina medlemmar i samband med familjehögtider. På så sätt har Svenska Kyrkan många medlemmar. Och en mycket stor organisation, som ifrågasätts i bloggen Fjärde väggen…
”Ingen lever för sig själv och ingen dör för sig själv”. Det gäller väl inom en församling för huvudet för kroppen är Kristus och kroppen är församlingen. Det blir genast mycket mer komplicerat. Vem är då huvudet för Svenska Kyrkan? Vem bestämmer vad? Vem får vara med?

Personligen fick jag tydligen mitt medlemskap i Svenska Kyrkan genom ett spädbarnsdop på BB i Trollhättan. Personligen fick jag tydligen ett medlemskap i Missionsförsamlingen i och med min bekännelse, att jag tror på vad Jesus gjort för mig. Jag stannade kvar på nattvardsgång efter en inbjudan men hade aldrig sett ett troendedop eller hört någon sådan förkunnelse. Den övertygelsen läste jag mig till och har aldrig varit anställd i Svenska Kyrkan. Så jag kunde inte bli utesluten som medlem av den anledningen: vederdop. Mycket konstigt ord men det lär komma från tyskan och ha med ”åter” att göra. Vad vet jag om teologi?

Inte mycket. Inte något som ändrade min inställning till Svenska Missionsförbundet. Jag har bytt församling men inte uppfattning om Kristus som kroppens huvud som är församlingen. Församlingarna i Nya Testamentet såg olika ut och fungerade olika bra. Det finns beskrivningar hur en gudstjänst skall gå till på alla sätt.

Detta är spännande! Vi är inte bara en kyrka utan den levande gudens tempel på jorden.

Tillsammans. Frivilligt för den som vill vara i Kristus.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Vad är en kyrka?”

  1. Vi har mycket att vara glada över i vår församling – inte minst den välbesökta och uppskattade verksamheten bland barn. Mer än 100 barn samlas varje vecka i våra lokaler för att ta del av den verksamhet som församlingen erbjuder. Inte så sällan får man höra av folk som man möter hur viktig och betydelsefull vår barnverksamhet är och hur stort avtryck den gör i vår bygd. Att vi har barnen med oss mörker jag inte minst när jag själv hämtar mina barn på Rödsleskolan; jag hör hela tiden barnens glada tillrop – ”Hej Prästen!”; lika dant kan det vara när jag besöker någon av vår stads butiker och råkar stöta på ett barn från vår församling. Det är sådant som gör att man inser att kyrkan spelar en viktig och naturlig roll i deras liv.

    1. gold price, tack för din kommentar och viktiga inlägg. Jag kanske låter vresig och negativ mot ”Kyrkan” men vill bara av hela mitt hjärta att bibelns hela budskap skall vara ett med kyrka som är lika med församling. Skriv gärna igen!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: