Normalisering

Det kanske är någon som undrar över varför jag skriver så mycket om Svenska Kyrkan och inte om Pingströrelsen. Det beror enbart på att mitt intresse för teologi inte kom förrän år 2000. På allvar.
Innan dess har det inte varit aktuellt med vad som skiljer bekännande kristna åt för min del. I det arbete, som jag stått i på Räddningsmissionen har det aldrig varit aktuellt med teologiska samtal.

När jag skulle bekänna färg som 18 åring bland arbetskamrater i en ny stad använde jag inte pingstvännernas uttryck, att jag är frälst. Jag sa, att jag är kristen. Det var inte bra heller och en frågade rakt ut:
– Vadå kristen? Är vi hedningar då?
Sen fick jag veta, att det var godkänt, att vara missionare, för vi var ju normala.
En gång försökte jag med ”troende”.
– Vadå troende? Tror inte jag då?

Den som inte vet hur det står i bibeltexterna fattar inte språket.
Rom 10:9
Ty om du med din mun bekänner Jesus vara Herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, då bliver du frälst.

Alltså är det inte fråga om att bekänna, att man är bättre än alla andra utan bekänna att Jesus har räddat min själ!
Det finns inte någon räddning i något annat namn än i namnet Jesus! Det är givet av Gud!

Problemet är att inte våga vara annorlunda. Problemet är att vilja vara som alla andra! Hellre intellektuell än en dåre för Kristus. Så språket skall normaliseras. En klippa kan inte vandra. Det är andra folks mytologi.
(Se Jonas Gardells bok. ”Om Gud”)
Så det gäller att tala om kärlek, energi, ljus och gemenskap. Om vi alla tänker positivt, så blir det inga krig!

För många år sen berättade pingstpastorn Roland Stahre från Öckerö, att en gammal genuin pingstvän kom fram till honom och frågade:
– Sjonger du bara om gräs och vann nu för tiden?

(Från Google citerar jag: Vecka 30: Roland Stahre
Roland Stahre är sjukhuspastor och arbetar också med personalutveckling och ledarutbildning. Han skriver en hel del egna visor. Han bor på Öckerö.
Producent för andakterna är Åke Andreasson, SR Göteborg)

Roland Stahre berättade att den frågan gav honom en ny sång om Jesus. Som jag förstår det måste kristna visförfattare anpassa språket för att få vara med i större sammhang som i svensktoppen och TV-sändningar.

Med detta vill jag berätta, att jag är med i en stor pingstförsamling sen år 1970. Den är hur normal som helst utan spontana tungotal eller uttydningar.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Normalisering”

  1. Hur tar vi emot honom? Hur öppnar vi dörren?Jag tror att det är enkelt. Jesus har gjort det som var svårt för att han vill att alla människor ska bli frälsta. Om du vill bli frälst, om du har en önskan och längtan att bli en kristen då tror jag att hjärtats tro är mogen. Då behöver du bara formulera en överlåtelsebön att du tar emot Jesus och frälsningen. Sedan kan du bara fortsätta att tacka. För många kommer det en inre bekräftelse omedelbart, medan andra kanske måste fortsätta att tacka i tro många dagar innan man riktigt förstår därinne.Rut brukar berätta att hon en gång såg ett TV-program där man intervjuade en flicka på ett ungdomshem. Livet för den flickan hade inte utvecklats på ett bra sätt. Det hade börjat dåligt hemma och sedan bara fortsatt att bli sämre och sämre. Flickan tittade rakt in i TV-rutan och sa med sorgsna ögon: ”Jag skulle vilja födas en gång till.”Det är just det som frälsningen handlar om. Du får börja om. Du får lämna i från dig alla dina synder och misslyckanden och börja en ny vandring tillsammans med Jesus.Hur påverkar frälsningen mitt liv?Munnens bekännelse som vi läste om i Rom 10:9 handlar inte om att bekänna vad som helst.

    1. silver price, tack för ditt inlägg. Sent omsider skriver jag detta ”tack”. Idag har någon hittat till denna blogg ”Normalisering”, som är mycket aktuell i dagens debatter om olika bibelsyn.

  2. Vad har nu detta med ateismen att göra? Jo, en av de allra viktigaste grundstenarna för bekännande ateister är just evolutionsläran. Och just där brukar man oftast ljuga och säga att evolutionen är vetenskapligt bevisad. Men, som sagt, den vetenskapliga metoden ägnar sig inte att “bevisa” engångsföreteelser i det förflutna.

    1. gold account, tack till dig också för ditt inlägg! Detta hjälper mig att fortsätta blogga, när jag blir så förvirrad av akademiska kunskaper och olika bibelsyn.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: