Egyptens fångenskap

För judar är inte Egyptens fångenskap något okänt begrepp. Fångenskap är motsatsen till frihet och friheten från Egyptens fångenskap firas fortfarande varje påsk. Påsk står för något och det är inget okänt begrepp för judar. Påsk står för något över hela världen, som känner till bibelns historia.

Babylon står också för fångenskap och en fångenskap, som judar känner till men inte många utanför judendomen som religion. Läsarna för 100 år sen hånades för sitt ordval från den bibliska historien. Läsarna talade Kanaans tungomål och var obegripliga för utomstående. Ingen behöver vara utomstående! Ibland väljer människan själv att vara exkluderad i stället för inkluderad. Ingen kan bli född jude eller judinna utan en judisk mor. Däremot kan vem som helst ta emot kunskapen från Gud och hans lust att upprätta oss som människor och sätta oss i rätt sammanhang i frihet.

Det var en liten inledning till poängen. Jag har köpt och läst fredagen den 18 majs DN (Dagens Nyheter). Den kostade trettio kronor. Trettio silverpengar om jag betalat med kronor. Det var priset på en slav på Jesu tid. Det var vad han fick, som förrådde Jesus till översteprästerna. Sanningen är den, att ingen kunde ta Jesu liv. Han gav livet alldeles frivilligt, för det finns inget annat sätt att befria oss människor ur vår fångenskap.

Det var en fortsättning på väg till poängen. Att bli lagd i bälte inom sjukvården och tvångssprutad är en fångenskap en viss tid på grund av slentrian inom psykvården eller tillfällig nödåtgärd. Att leva med sina minnen av behandlingen kan bli en lång fångenskap. Plågsam.

En dag år 2007 stod inte jag ut längre med mina plågsamma minnen av bältesbehandling helt i onödan och tvångsmedicinering från år 1956. Jag fick hjälp att komma ur en lång fångenskap och ville sen berätta, att jag är fri nu. Det kan man göra på olika sätt genom (H)järnkoll, om jag blir godkänd att göra det om jag kan få uppdrag genom dem. Idag har jag bett Anneli Jäderholm skriva en Gästblogg här. Anneli berättade mycket i DN i fredags och via TV4 tidigare och genom föredrag under några år. Jag för min del har lust att lämna (H)järnkoll. Det har med inkluderad eller exkluderad att göra.

Poängen är i vanlig ordning en hälsning från bibeln:

Jer 40:4
Nu befriar jag dig från bojorna du bär. Vill du följa med mig till Babylonien, så gör det. Jag skall beskydda dig. Vill du inte följa med mig till Babylonien, så behöver du inte. Hela landet ligger öppet för dig

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Egyptens fångenskap”

  1. Två år har gått snart och ingen kommentar! Men jag kommer fortsätta att poängtera att ”psyke” heter ”själ” på svenska språket och en orolig själ kan finna vila i Gud.
    ”Psykiatrin har misslyckats,” som en läkare sa.

    1. Min blogg lever sitt eget liv tack vare ”tags”. ”Hänvisningar” skulle vi väl säga på svenska. Idag den 23 jan 2016 bloggade jag om bipolär sjukdom, som lär vara livsfarlig.
      Tacksam för mina vänner inom IBIS, som berättat för mig hur det är att leva med den sjukdomen.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: